Το Κόσοβο επιβάλλει δασμούς στα προϊόντα από Σερβία και Βοσνία

Το Κόσοβο επιβάλει φόρο 10% στα προϊόντα που εισάγονται από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σε μια κίνηση που θεωρείται ως αντίποινα για μη αναγνώριση του Κοσόβου από τις δύο χώρες.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας Ραμούχ Χαραντινάι, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως “για πρώτη φορά στην ιστορία, το Κόσοβο βάζει φόρους σε όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται στη Σερβία ή τη Βοσνία, με εξαίρεση τις διεθνείς μάρκες που παράγονται στις δύο χώρες”

Σερβία και Βοσνία θα πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές με το Κόσοβο προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίες έχουν σταματήσει τους τελευταίους μήνες.

Και οι δύο χώρες έχουν ειπωθεί ότι πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους προκειμένου να σημειώσουν πρόοδο προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι συνομιλίες για την ομαλοποίηση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ έχουν σταματήσει τους τελευταίους μήνες.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάζα Κοτσιάντζιτς κάλεσε την κυβέρνηση του Κοσόβου να ανακαλέσει τα νέα μέτρα, λέγοντας ότι υπονομεύουν την περιφερειακή συνεργασία και ότι «παραβιάζουν σαφώς» τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο της Κεντροευρωπαϊκής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (CEFTA).

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το Κοσσυφοπέδιο εισάγει περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ σε προϊόντα ετησίως από τη Σερβία και περίπου 81 εκατομμύρια ευρώ σε προϊόντα από τη Βοσνία.

 

ViaDiplomacy Newsroom