Το λαθρεμπόριο πετρελαίου στερεί κάθε χρόνο από την Ελλάδα μισή φρεγάτα και ένα Υπουργείο Εξωτερικών

Το 2016 ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), δηλαδή τα σήματα που βλέπουμε στα Πρατήρια Υγρων Καυσίμων, ανακοίνωσε πως τα δημόσια ταμεία έχουν απώλειες της τάξεως των 250 – 300 εκατ. ευρώ σε διαφυγόντες φόρους υφίστανται κάθε χρόνο.

Σε εκείνη την ανακοίνωση του ΣΕΕΠΕ και σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου, κο Γιάννη Αληγιζάκη, παρότι από το καλοκαίρι του 2015 το 99% των πρατηρίων έχει τοποθετήσει σύστημα εισροών-εκροών, το σύστημα δεν λειτουργούσε. Ο κ. Αληγιζάκης είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν προχωρούσε σε αποφάσεις, τη στιγμή που η αρμόδια γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ήταν υποστελεχωμένη. Είχε ζητήσει μάλιστα δε εκ μέρους του Συνδέσμου, να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα και να εξευρεθούν τα κονδύλια για τους ελέγχους.

Τι δεν είχε αναφέρει ο ΣΕΕΠΕ

Ο Πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ σε εκείνη την ανακοίνωση δεν είχε κάνει δύο πολύ σημαντικές αναφορές. Πρώτον, τα 250 με 300 εκ ευρώ που λείπουν από τα ταμεια του δημοσίου, μεταφράζονται σε κάποια εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου, και αυτά τα λίτρα με την σειρά τους από κάποιον λείπουν. Το δεύτερο, είναι πως αυτά τα λίτρα δεν μπορούν να λείπουν από τα Πρατήρια Υγρών Καυσίμων γιατί τα πρατήρια δεν κάνουν εξαγωγές ώστε να έχουν έλλειψη, παρά μόνο μπορούν να γίνουν αποδέκτες λαθραίου καυσίμου.

Μάλιστα το 2017 οι Πρατηριούχοι της Θεσαλονίκης αντιδρώντας στην προσπάθεια να παρουσιάζονται ως κύριοι λαθρέμποροι, ζήτησαν την παρέμβαση του εισαγγελέα για ιδιωτική έρευνα του ΣΕΕΠΕ στα Πρατήρια. Το αίτημα των πρατηριούχων ήταν ορθό γιατί ενώ ο ΣΕΕΠΕ, οι προμηθευτές των πρατηριούχων δηλαδή, γνώριζε ποιοι παρανομούν, δεν προέβησαν σε ενέργειες, όπως να κατεβάσουν τα σήματα των εταιρειών τους από τα πρατήρια, η να σταματήσουν την τροφοδοσία σε πρατήριο που παρανομούσε.

Άξιο απορίας πως είναι δυνατόν σε όλες τις περιπτώσεις λαθρεμπορίου καυσίμων να τιμωρείται αυτός που το μεταφέρει , αυτός που το παίρνεικαι ποτέ αυτός που το δίνει. Φυσικά η απάντηση είναι ότι δεν πιάνεται ποτέ αυτός που δίνει το λαθραίο καύσιμο αφήνοντας την εντύπωση ότι αυτό «φύτρωσε» στο τόπο που ανακαλυφθηκε.

Λαθρεμπόριο όσο ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εξωτειρκών

Το 2003 ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν 413.573.000,00 ευρώ ενώ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας 3.949.870.000,00 ευρώ. Το 2021 ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εξωτερικών μόλις που ξεπερνούσε τα 260 εκ ευρώ, ενώ αντίστοιχα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τα 5 δις ευρώ.

Σε άλλες χώρες, τις περισσότερες, η Διπλωματία έχει έναν προϋλογισμό 10% επί του ποσού που δίνεται στην άμυνα. Έτσι το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Διπλωματία θα έπρεπε να έχουν έναν προϋπολογισμό κοντά στα 500 εκ ευρώ. Σε άλλα κράτη προχωρούν σε τέτοια ποσά γιατί η Διπλωματία σε πολλές περιπτώσεις είναι η αιτία ώστε να μειωθούν οι εντάσεις , οι συγκρούσεις, και κατ επέκταση οι εξοπλισμοί.

Σήμερα οι Ελληνικές Πρεσβείες αναγκάζονται να ασκούν Διπλωματία με 200 και 300 ευρώ τον μήνα σε χώρες που τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι ζωτικά. Στην περίπτωση που τα 300 εκ ευρώ απο το λαθρεμπόριο πετρελαίου έμπαιναν στα κρατικά ταμεία, το Υπουργείο Εξωτερικών θα μπορούσε να δημιουργήσει 50 νέες Πρεσβεία και Προξενεία, ενώ θα προχωρούσε σε εκπαίδευση εκατοντάδων νέων διπλωματών.

Ο πόλεμος είναι ένα πολύ ακριβό εγχείρημα. Μεγάλο μέρος του εξοπλισμού και των προμηθειών προορίζονται μόνο για μία χρήση. Το κόστος μονάδας ενός πυραύλου Hellfire II, για παράδειγμα, υπερβαίνει τα 71.000 δολλάρια. Αντίθετα το ανθρώπινο δυναμικό και η Διπλωματία είναι ικανά να αποτρέψουν τον πόλεμο

Χάσαμε 3 φρεγάτες σε 10 χρόνια

Το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον το μονοπωλεί η αγορά των τεσσάρων φρεγατών για την οποία το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να διαθέσει έως και 4 δις ευρώ. Μόνο την δεκατία 2010-2020 το Ελληνικό δημόσιο έχει χάσει από το λαθρεμπόριο 3 δις ευρώ, ένα ποσό που θα μπορούσε να είχε διατεθεί για την αγορά νέων πλοίων, η καλύτερα για την αναβάθμιση παλαιότερων.

Η ειρωνεία είναι πως τα χρήματα αυτά χάνονται στο σύνολο τους στην Θάλασσα, εκεί το Πολεμικό Ναυτικό προσπαθεί να κάνει την καλύτερη αγορά.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.