Το πρώτο μήνυμα του ΝΑΤΟ στην Τουρκία για τους S-400

Πριν λίγες ημέρες άρθρο του “Viadiplomacy” με τίτλο “Ήρθε η ώρα Δύση να τελειώνει με την Τουρκία – Η απάντηση θα είναι σκληρή και θα είναι από το ΝΑΤΟ”, ανέφερε “Το ΝΑΤΟ δεν θα αφήσει σε καμιά περίπτωση η συμμαχία να αποκτήσει έναν «ιό» ο οποίος θα μπορούσε να εξαπλωθεί στους κόλπους της, σε μια συμμαχία που αποτελείται από χώρες που βασίζουν την επιβίωση τους από την συμμετοχή τους σε αυτή. Αυτές οι χώρες είναι η Λετονία, η Ρουμανία, η Εσθονία, η Λιθουανία, ακόμα και η Νορβηγία. Αν στην Ελλάδα η «απομάκρυνση» της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ είναι ακραίο σενάριο, στις χώρες αυτές η συμπεριφορά της είναι αιτία για απομάκρυνση. Η προσέγγιση της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα με τον παραδοσιακό εχθρό αυτών των χωρών, την Ρωσία, είναι αιτία για υιοθέτηση των πιο ακραίων σεναρίων.”

Το Σάββατο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην ενημέρωση που έκανε για την συνθήκη INF και τις εξελίξεις με την αποχώρηση των ΗΠΑ, αναφέρθηκε στο ζήτημα των S-400 στην Τουρκία και κατέστησε σαφές ότι η Συμμαχία δεν θα δεχθεί το Ρωσικό σύστημα να ενταχθεί και να λειτουργήσει σε χώρα μέλος.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του ΝΑΤΟ και θα ακολουθήσουν και άλλες οι οποίες θα είναι αρκετά σκληρές για την Τουρκία. Το ΝΑΤΟ δεν είναι κράτος και δεν θα μπλοφάρει, οι αντιδράσεις θα είναι σαφείς και θα έχουν αντίκτυπο σε όλες τις χώρες μέλη

 Γενς Στόλτενμπεργκ για Ρωσία: Δεν είναι αξιόπιστη

Το αίτημα της Ρωσίας για μορατόριουμ στην ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη δεν είναι αξιόπιστο γιατί η Μόσχα έχει ήδη αναπτύξει τέτοιους πυραύλους, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αυτή δεν είναι μια αξιόπιστη προσφορά γιατί η Ρωσία αναπτύσσει πυραύλους εδώ και χρόνια. Υπάρχει μηδενική αξιοπιστία στην προσφορά ενός μορατόριουμ για πυραύλους που ήδη αναπτύσσουν», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν υπάρχουν νέοι πύραυλοι των ΗΠΑ, δεν υπάρχουν νέοι πύραυλοι του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, αλλά υπάρχουν όλο και περισσότεροι ρωσικοί πύραυλοι», σημείωσε.

ViaDiplomacy Newsroom