Τον Απρίλιο του 2018 η θεμελίωση του πυρηνικού σταθμού του Ακούγιου

Τον Απρίλιο του 2018,  οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ρίξουν το πρώτο σκυρόδεμα στη βάση του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα HaberTurk , την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, η γίνει συνάντηση των προέδρων Ερντογάν και Πούτιν στην Τουρκία.

Υπό την προεδρία των δύο ηγετών, θα πραγματοποιηθεί η έβδομος σύνοδος του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Κατά τη συνάντηση αυτή προβλέπεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για πολιτικά και οικονομικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα θα συζητηθεί η διμερής ατζέντα και οι περιφερειακές εκδηλώσεις, τα κοινά σχέδια στον τομέα της ενέργειας και της αμυντικής βιομηχανίας, η συνεργασία στον τομέα της γεωργίας.

«Μετά από αυτήν τη συνάντηση, οι ηγέτες θα συμμετάσχουν στην τελετή θεμελίωσης του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου  και στη συνέχεια θα ακολουθήσει τριμερής σύνοδος κορυφής για τη Συρία στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή του Ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχανί.

Η πρώτη παρόμοια σύνοδος πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2017 στο Σότσι», σημειώνει η εφημερίδα.

Ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου με τέσσερις μονάδες VVER-1200 θα κατασκευασθεί στην επαρχία της Μερσίνης στις ακτές της Μεσογείου μέχρι το 2021.

Η συμφωνία για τη Ρωσία και την Τουρκία ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2010. Η πρώτη από τις τέσσερις μονάδες ισχύος του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023 και το 2026 θα εργασθεί ο πυρηνικός σταθμός σε πλήρη δυναμικότητα.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, ο πυρηνικός σταθμός θα παράγει 35 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ενέργειες ανά έτος. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: Echedoros-a.gr

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.