Τραμπ: Η Ρωσία επιθυμεί την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ

Τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία επιθυμεί να λάβει οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ διατύπωσε ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε τον περασμένο Ιούλιο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Είχαμε μία σπουδαία συνάντηση. Συζητήσαμε σχεδόν για τα πάντα, τα πήγαμε περίφημα. Και μην ξεχάσω: Η Ρωσία θέλει την οικονομική μας βοήθεια. Έχουμε δημιουργήσει τέτοιο πλούτο. Έχω κάνει πραγματικά καλή δουλειά. Η Ρωσία θέλει την εμπλοκή μας. Όλοι θέλουν τη βοήθειά μας» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Οι δύο ηγέτες είχαν διμερή σύνοδο στις 16 Ιουλίου του 2018, στο Ελσίνκι, εξετάζοντας μία σειρά θεμάτων, όπως η συριακή προσφυγική κρίση, η κατάσταση στην Ουκρανία, η ανάπτυξη πυρηνικών κ.α.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ωστόσο, δέχθηκε έντονη κριτική τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και από τους Δημοκρατικούς, καθώς παραδέχθηκε δημοσίως ότι η Μόσχα δεν είχε καμία ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, επιβεβαιώνοντας ως εκ τούτου, τους ρωσικούς ισχυρισμούς.

Παρά τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ως απόρροια της ουκρανικής κρίσης και των μετέπειτα κυρώσεων για την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, οι περισσότερες αμερικανικές εταιρείες παραμένουν θετικές στην προοπτική δραστηριοποίησης στη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Ρωσία, το 70% σκοπεύει να ξεκινήσει νέα projects εντός του 2019, ενώ σχεδόν το 90% σχεδιάζει είτε να αυξήσει τις επενδύσεις, είτε τουλάχιστον να τις διατηρήσει στα υπάρχοντα επίπεδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, ανέφερε την Τετάρτη ότι οι προοπτικές ανάπτυξης των ρωσο-αμερικανικών οικονομικών σχέσεων είναι «καλύτερες από ό,τι φαίνεται». «Επιβεβαιώνω το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον επιχειρηματικών κύκλων των δύο χωρών για την επέκταση της συνεργασίας» έσπευσε να προσθέσει, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Channel One».

Τον Αύγουστο, ο οίκος αξιολόγησης Fitch διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα κατάφερε με ευκολία να αντιμετωπίσει τον νέο γύρο κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ. Εκτίμησε δε, ότι η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας θα φθάσει το 1,8% του ΑΕΠ το 2018.

(πηγή: sputniknews.com/ © REUTERS / Joshua Roberts)

Via Diplomacy