Τριήμερες εξαντλητικές δοκιμές του ελληνικού σκάφους RHIB ΝΕΜΕΣΙΣ F από το αιγυπτιακό Ναυτικό

Το ελληνικό ταχύπλοο σκάφος RHIB ΝΕΜΕΣΙΣ F δοκίμασε για τρείς ημέρες το αιγυπτιακό Ναυτικό στο πλαίσιο εν εξελίξει διαδικασίας για την απόκτηση σημαντικού αριθμού σκαφών αυτής της κατηγορίας.

Το σκάφος της ελληνικής εταιρείας ELMON ταξίδεψε στην βάση του Αιγυπτιακού Ναυτικού στην Αλεξάνδρεια κατόπιν σχετικής πρόσκλησης μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελλάδα πριν από τρείς μήνες κλιμάκιο του Αιγυπτιακού Ναυτικού κατά την διάρκεια της οποίας η ELMON παρουσίασε τις δυνατότητες του σκάφους.

Το ελληνικό σκάφος με τριμελές πλήρωμα πραγματοποίησε το ταξίδι στην Αλεξάνδρεια στις 4 Απριλίου χωρίς στάση μέσα σε περίπου 13 ώρες διανύοντας συνολικά 540 μίλια με μέση ταχύτητα 40 μίλια.

NEMESIS F2

Η εκπληκτική αυτονομία του ΝΕΜΕΣΙΣ F επιτρέπει στους χρήστες του να διανύουν μεγάλες αποστάσεις όπως αποδείχτηκε χωρίς στάση και με μεγάλη ταχύτητα αφού σύμφωνα με την εταιρεία η ταχύτητα του σκάφους καθόλη την διαδρομή κυμάνθηκε μεταξύ 36-42 κόμβους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αυτονομία του σκάφους αυξάνεται στις 19 ώρες εφόσον πλέει με 36 κόμβους η δε ανώτατη ταχύτητα ξεπερνάει τους 55 κόμβους.

Το σκάφος παρέμεινε στην Αίγυπτο για τρείς ημέρες όπου και δοκιμάστηκε υπό ρεαλιστικές συνθήκες από αξιωματικούς του Αιγυπτιακού Ναυτικού.

Στόχος της Αιγύπτου είναι η απόκτηση σημαντικού αριθμού ταχύπλοων σκαφών κατηγορίας RHIB για χρήση από τις ειδικές δυνάμεις του Ναυτικού καθώς και της Ακτοφυλακής.

Τους τελευταίους μήνες το Αιγυπτιακό Ναυτικό έχει έρθει αντιμέτωπο ανοικτά των ακτών της χώρας με μικρά αλιευτικά σκάφη που είχαν καταληφθεί από εξτρεμιστές ισλαμιστές που ανήκουν σε παρακλάδι του ISIS.

NEMESIS F1

Η απόκτηση σημαντικού αριθμού ταχύπλοων και καλά προστατευμένων οπλισμένων σκαφών θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση των ισλαμιστών οι οποίοι χρησιμοποιούν ανορθόδοξες μεθόδους στην θάλασσα όπως η χρήση αλιευτικών σκαφών.

Το ελληνικό σκάφος ΝΕΜΕΣΙΣ σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από Έλληνες μηχανικούς, ενώ μια έκδοσή του το ΝΕΜΕΣΙΣ X εξοπλισμένο με εξωλέμβιες μηχανές ήδη χρησιμοποιείται   από το Λιμενικό σώμα και από τις ειδικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού.

NEMESIS F3

Το ΝΕΜΕΣΙΣ F έχει μήκος 11,3 μέτρα πλάτος, μήκος γάστρας 10,20 μέτρα, 3,44 μέτρα, εκτόπισμα 4,3 τόνους είναι εξοπλισμένο με δύο κινητήρες Volvo Penta D-400, οι οποίοι αποδίδουν 400 ίππους έκαστος επιτρέποντας στο σκάφος να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα άνω των 55 κόμβων.

Το σκάφος διαθέτει υψηλή αλεξίσφαιρη προστασία χάρις στο υλικό Dyneema της ολλανδικής εταιρείας DNM που έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τμημάτων του. Το ΝΕΜΕΣΙΣ μπορεί να μεταφέρει 10 εξοπλισμένους στρατιώτες, ενώ το πλήρωμα του αποτελείται από δύο άτομα και δύο πολυβολητές ένας στην πλώρη και ένας στην πρύμνη.

Το σκάφος είναι εξοπλισμένο με ραντάρ επιφανείας, κάμερα ημέρας, θερμική κάμερα, σύστημα GPS, σύστημα AIS, σύστημα σόναρ, σύστημα Ελέγχου, Επικοινωνίας και Διοίκησης, εκτοξευτή καπνογόνων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2013 το σκάφος ΝΕΜΕΣΙΣ F πραγματοποίησε ένα αντίστοιχο ταξίδι στην Λιβύη όπου έφτασε στο λιμάνι της Τρίπολης μετά από πλεύση 21 ωρών και με μόνο ένα ανεφοδιασμό στην Μάλτα.

Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο ταξίδι επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των Ελλήνων κατασκευαστών που όταν ξεκίνησαν το πρόγραμμα σχεδίασης και ανάπτυξης του ΝΕΜΕΣΙΣ, επεδίωκαν την κατασκευή ενός σκάφους ανθεκτικού, στιβαρού, αξιόπιστου, εργονομικού, με μεγάλη αυτονομία και επίπεδο προστασίας κατάλληλου για πολεμικές συγκρούσεις, όπως αποδείχτηκε πριν από μερικούς μήνες κατά την διάρκειας μιας ένοπλης συμπλοκής στο Ανατολικό Αιγαίο μεταξύ ενός από τα σκάφη που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή με Τούρκους λαθρέμπορούς και διακινητές παράνομων μεταναστών

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.