Τριντό: Τα σχέδια επανεκκίνησης της καναδικής οικονομίας δεν στηρίζονται στο ενδεχόμενο μιας συλλογικής ανοσίας

Τα σχέδια που μελετώνται για την επανεκκίνηση της οικονομίας του Καναδά δεν στηρίζονται στο ενδεχόμενο μιας ανοσίας του πληθυσμού του, δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο οποίος συνέστησε “σύνεση”.

“Πιστεύω ότι κανένα από τα σχέδια (άρσης των περιοριστικών μέτρων) δεν στηρίζεται στην αρχή της ανοσίας”, δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε χθες ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτοί που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό και έχουν αναρρώσει έχουν ανοσία κατά μιας ενδεχόμενης νέας μόλυνσής τους από τον ιό. Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ως εκ τούτου κατά της ιδέας, την οποία επικαλέστηκαν ορισμένες κυβερνήσεις, να δοθούν “διαβατήρια ανοσίας” ή “πιστοποιητικά μη επικινδυνότητας” σε πρόσωπα που είχαν μολυνθεί, υπογραμμίζοντας πως η εν λόγω πρακτική μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, καθώς η ακρίβειά τους δεν μπορεί να είναι εγγυημένη.

Η ανοσία είναι ένα θέμα “πάνω στο οποίο θα πρέπει να έχουμε πιο σαφείς απαντήσεις και έως ότου γίνει αυτό, θα πρέπει να δείχνουμε μεγαλύτερη σύνεση”, επισήμανε ο Τριντό, υπογραμμίζοντας ότι έμφαση θα συνεχίσει να δίνεται στην κοινωνική αποστασιοποίηση και τα προσωπικά μέτρα προστασίας.

Η επικεφαλής της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά Τερέζα Ταμ ήταν ακόμη πιο κατηγορηματική λέγοντας ότι “δεν θα πρέπει να στηριζόμαστε στην ιδέα δημιουργίας μιας φυσικής ανοσίας”.

“Δεν θα πρέπει να ενθαρρυνθεί μια τέτοια αντίληψη”, πρόσθεσε η Ταμ. Οι αρχές του Κεμπέκ αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην πιθανότητα να χτιστεί σταδιακά μια συλλογική ανοσία του πληθυσμού της επαρχίας.

Ο Τριντό συναντήθηκε την Παρασκευή με τους επικεφαλής των καναδικών επαρχιών, με τους οποίους, όπως είπε, συζήτησε μέτρα άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στους πολίτες. Αυτά θα ποικίλλουν ανάλογα με την κατάσταση των επαρχιών, επισήμανε ο Τριντό, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει “να γίνει μια σημαντική εργασία συντονισμού σε εθνικό επίπεδο για να αποφευχθεί η σύγχυση”.

Ο Καναδός πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη για μια προσέγγιση “πολύ συνετή και σταδιακή”, προσθέτοντας ότι, προτού ξανανοίξουν οι τομείς της οικονομίας, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι υπάρχει “όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι” και να αποφευχθεί η εξάπλωση της Covid-19.

Ο Καναδάς έχει καταγράψει ως σήμερα 45.031 κρούσματα νέου κορονοϊού και 2.516 θανάτους.

ViaDiplomacy Newsroom