Τρισάγιο Μνήμης και Τιμής για τους πεσόντες της Μάχης του Πόγραδετς από την 29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ»

Η ταφή των νεκρών, και μάλιστα των πολεμιστών, αποτελεί  για μας τους Έλληνες ιερό χρέος και υπέρτατο καθήκον, εσωτερική ανάγκη και εθνική επιταγή. Δεν είναι μία απλή, τυπική διαδικασία. Οι νεκροί πρέπει να προσεγγίζονται με ευλάβεια, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι αυτοί. Κάτι ανάλογο, όμως, δεν με τους Έλληνες νεκρούς του ελληνοϊταλικού πολέμου, του έπους του 1940.

Έτσι οκτώ χιλιάδες νεκροί στρατιώτες, αξιωματικοί και άλλοι εθελοντές, που αγωνίστηκαν ενάντια στον γερμανοϊταλικό φασισμό και περιέσωσαν την ελληνική τιμή δίνοντας μαθήματα ηρωισμού και ανδρείας στην ανθρωπότητα, έμειναν άταφοι ἢ πρόχειρα θαμμένοι στα ιερά χώματα της Β. Ηπείρου.

Κοντά στα Αλβανοσκοπιανά σύνορα,στα βουνά του Πόγραδετς, υπάρχουν σκορπισμένα τα οστά 300 περίπου Ελλήνων στρατιωτών,από τον πόλεμο του 1940.

Η μάχη του Πόγραδετς, από 25 Νοεμβρίου έως και της 6ης Δεκεμβρίου 1940,αποτέλεσε την πανωλεθρία των ιταλικών δυνάμεων στο μέτωπο της περιοχής. Στην διάρκεια από 25 Νοεμβρίου έως και 6 Δεκεμβρίου του 1940, που κράτησαν οι μάχες στα βουνά και τα λαγκάδια της περιοχής Πόγραδετς, έπεσαν υπέρ πατρίδος στα πεδία των μαχών 18 αξιωματικοί και 378 οπλίτες, σύνολο 396.

Σήμερα, 77 χρόνια μετά,  η 29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ» στο πλαίσιο ανάδειξης της ιστορικής αξίας του 29 ΣΠ (του οποίου η Ταξιαρχία αποτελεί την ιστορική του συνέχεια), και θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη των πεσόντων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Οπλιτών που θυσιάστηκαν ηρωικά υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα, κατά τη Μάχη του ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ (Δεκέμβριος 1940), θα τελέσει, τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11:00, στο χώρο του Μνημείου του Στρατοπέδου «ΛΓΟΥ (ΠΖ) ΒΙΚΤΩΡΟΣ ΠΑΡΑΣΧΟΥ», Τρισάγιο Μνήμης και Τιμής. Κατά την τελετή η ΕΑΑΣ Ροδόπης θα παραδώσει συμβολικά λήκυθο με χώμα από το πεδίο της Μάχης «ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ».

Η

Νίκος Αρβανίτης