Τσαβούσογλου: Μετά τις 120 ώρες δεν θα μείνει τρομοκράτης στην περιοχή

Πιέσεις για την εκκαθάριση της Bόρειας Συρίας από τους Κούρδους μαχητές του YPG μέσα σε 120 ώρες ασκεί και πάλι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ παράλληλα προειδοποιεί την Ε.Ε. -εμμέσως πλην σαφώς- ότι, αν δεν στηρίξει τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στη ζώνη ασφαλείας που επιδιώκει η Τουρκία, οι πύλες των… προσφύγων θα ανοίξουν ξανά.

«Εμείς αυτό που θέλουμε να δούμε είναι μετά από 120 ώρες να μην έχει μείνει ούτε ένας τρομοκράτης του YPG/PKK εδώ. Θέλω να πω ότι ας μην προσπαθήσουν να μείνουν εδώ μέλη του YPG/PKK με άλλα ονόματα. Παρακολουθούμε τα πάντα στη συγκεκριμένη περιοχή. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Με την επιχείρηση αυτή στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια μίας περιοχής μήκους 444 χιλιομέτρων έως τα σύνορα του Ιράκ» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε εκπομπή του δικτύου Kanal 7.

O Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι όταν λήξουν οι 120 ώρες όλοι οι τρομοκράτες θα έχουν φύγουν από εκεί και η ασφάλεια της περιοχής θα ανήκει πλέον στον τουρκικό στρατό. «Αν προκύψει οποιοδήποτε ζήτημα με τζιχαντιστές σε αυτή την περιοχή, η ευθύνη θα ανήκει σε εμάς» δήλωσε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξήγησε ότι όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συνειδητοποίησε ότιδεν μπορούσε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στη Βόρεια Συρία, ο ίδιος κάλεσε τον Τραμπ και του είπε «εμείς θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί σας μέχρι τώρα αλλά δεν γίνεται πια, οπότε θα κοιτάξουμε κι εμείς τον εαυτό μας.

Ο Τραμπ τον άκουσε και αυτό που τον ρώτησε ήταν τί θα γίνει με τους τζιχαντιστές, εκεί υπάρχουν φυλακές και καταυλισμοί με αυτούς. Και τότε ο πρόεδρός μας του είπε ‘θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται’ και ο Τραμπ του απάντησε ‘εντάξει, μόνο μη στοχεύσετε τους στρατιώτες μας’».

Via Diplomacy