Τζ. Πάιατ: Κρίσιμες οι επόμενες 100 μέρες

Ξεκάθαρη θέση στα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα περισσότερα εκ των οποίων διακινούνται από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών και αφορούν στα περί ενδεχόμενης συμφωνίας με τα Σκόπια, έλαβε η Νέα Δημοκρατία, δια του αρμόδιου τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε με σαφήνεια ότι η αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων αποτελεί «απαράβατη προϋπόθεση και θεμελιώδη εγγύηση για οριστική λύση στο ζήτημα της ονομασίας» προσθέτοντας μάλιστα με έμφαση πως η αλλαγή αυτή δεν πρέπει απλά να προβλέπεται «αλλά να έχει γίνει πράξη πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνία».

Με τον τρόπο αυτό η Ν.Δ. βάζει τέλος στα σενάρια αλλά και την νέα προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να ανοίξει θέμα και εντός των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων προκειμένου να υλοποιήσει τον αρχικό του σχεδιασμό που ήταν η δημιουργία ρηγμάτων.

Προσπάθεια που διεφάνη ότι είναι εκ νέου σε εξέλιξη μετά τις διαρροές περί απαίτησης των Βρυξελλών να ψηφισθεί η συμφωνία που θα έλθει στη Βουλή από 180 βουλευτές, δηλαδή με τη συμμετοχή βουλευτών και της Ν.Δ.

Η τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δια του κ. Κουμουτσάκου αλλάζει όμως τα δεδομένα και φέρνει τη συγκυβέρνηση προ των ευθυνών της, ειδικά σε ό,τι αφορά τη στάση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη υποστηρίξει πως δεν θα ψηφίσει οποιαδήποτε συμφωνία που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων.

Θέση που προκαλεί, ούτως ή άλλως, αναστάτωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Για το λόγο αυτό άλλωστε υπήρξε το πρωί… τριμερής συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα, Κοτζιά και Καμμένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αυτή αναλύθηκε η μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κ.κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ καθώς και οι περαιτέρω ενέργειες ενόψει της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον σκοπιανό ομόλογό του στη Σόφια στις 17 του μήνα.

Αν και δεν έγινε γνωστό τι συζητήθηκε, θεωρείται βέβαιο πως αν τα σενάρια περί… σαλαμοποίησης του Σκοπιανού και οι αναφορές σε σταδιακή προσαρμογή ως προς το Σύνταγμα της γείτονας καθώς και η απάλειψη του αιτήματος για τις… ταυτότητες αποτελούν μέρος της συμφωνίας τότε πρέπει να αναζητηθούν οι νέοι… ρόλοι στη συγκυβέρνηση καθώς και ο τρόπος που θα αντιδράσουν οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου χωρίς να δημιουργήσουν άμεσο πρόβλημα στη συνέχιση της διακυβέρνησης.

Via Diplomacy