Τζέιμς Μάτις: Ο Πούτιν προσπαθεί να «διασπάσει» το NATO

Για απόπειρα διχασμού της ατλαντικής συμμαχίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, έκανε λόγο , ο στρατηγός εν αποστρατεία των Πεζοναυτών, Τζέιμς Μάτις.

Ο Μάτις, τον οποίο επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ ως τον επόμενο υπουργό Άμυνας, κατά την ακρόαση στη Γερουσία για την έγκριση του διορισμού του, υποστήριξε επίσης ότι η Κίνα «καταστρέφει την εμπιστοσύνη» στις σχέσεις της με τους γείτονές της.

Όσον αφορά τη Ρωσία ο Μάτις  υποστήριξε αφενός  τη βούληση του Ντόναλντ Τραμπ να ξαναρχίσει διάλογος, αφετέρου υπογράμμισε πως η Ρωσία «επέλεξε να είναι στρατηγικός αντίπαλος των ΗΠΑ».

Οι ΗΠΑ πρέπει να «είναι ικανές να αντιμετωπίσουν» τη Μόσχα σε κάθε περίπτωση, και να «αμυνθούν εάν τα συμφέροντά τους απειληθούν», εξήγησε ο Μάτις, απαντώντας σε ερωτήσεις που του έθεταν οι γερουσιαστές.

Εν αντιθέσει με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο στρατηγός εν αποστρατεία επαίνεσε θερμά τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Όλα τα χρόνια που υπηρέτησα στον στρατό είχα μια στενή σχέση» με τις υπηρεσίες πληροφοριών, εξήγησε ο Τζέιμς Μάτις ενώπιον των γερουσιαστών, προσθέτοντας ότι «μπορούσα να εκτιμήσω την αποτελεσματικότητά τους, ενίοτε καθημερινά».

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες  των πληροφοριών» των
ΗΠΑ, επέμεινε ο στρατηγός.

Αναφερόμενος στην Κίνα και τις κινήσεις της στη Νότια Σινική Θάλασσα, ο Μάτις είπε ότι πρέπει να επιδιώκεται «η συνεργασία με την Κίνα όποτε είναι δυνατόν» αλλά επίσης οι ΗΠΑ να είναι έτοιμες «να εναντιωθούν σε ανάρμοστες συμπεριφορές» του Πεκίνου ειδικά στην περίπτωση που η κινεζική ηγεσία «επιλέξει να δράσει κατά τρόπο που αντιτίθεται στα συμφέροντά μας».

Ο Ρεξ Τίλερσον, τον οποίο ο Τραμπ έχει επιλέξει για να αναλάβει επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εμφανίστηκε ακόμη πιο σκληρός από τον Μάτις χθες, ερωτηθείς κατά τη δική του ακρόαση στη Γερουσία για το ίδιο θέμα, όταν φάνηκε να προτείνει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να επιδιώξουν να αναγκάσουν την Κίνα να εγκαταλείψει τα τεχνητά νησιά της σε περιοχές η κυριαρχία επί των οποίων τελεί υπό αμφισβήτηση.

kathimerini.gr

ViaDiplomacy Newsroom