Βαλτική – Η Shell αποχωρεί από πρόγραμμα LNG που είχε με την Gazprom

Η πίεση που δέχεται η Ρωσία από τις ΗΠΑ ώστε η Ευρώπη να απεξαρτηθεί όσο τον δυνατόν σε μεγαλύτερο βαθμό, συνεχίζεται στην Βαλτική.

Μπορεί τις μεγαλύτερες πιέσεις να τις δέχεται ο North Stream 2, ένα έργο που οι ΗΠΑ έχουν βάλει ως κύριο στόχο να το ματαιώσουν, όμως και άλλα έργα, δέχονται εξίσου σημαντικές πιέσεις από την Αμερικανική διπλωματία

Η Shell αποφάσισε να αποχωρήσει από ένα πρόγραμμα φυσικού αερίου στην Βαλτικ (LNG) όπου επικεφαλής είναι Gazprom. Η Shell, η οποία έχει μακρά ιστορία ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία, ανέφερε ότι μελέτησε τις πιθανές συνέπειες πρόσφατης απόφασης της Gazprom να προχωρήσει σε πλήρη ενσωμάτωση των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου της Βαλτικής ΥΦΑ και φυσικού αερίου.

«Μετά την ανακοίνωση της Gazprom στις 29 Μαρτίου σχετικά με το σχέδιο του LNG της Βαλτικής, αποφασίσαμε να σταματήσουμε τη συμμετοχή μας σε αυτό το έργο», δήλωσε ο Cederic Cremers, πρόεδρος της Shell Russia.

Η Shell παραμένει μέτοχος στο εργοστάσιο Sakhalin-2 της Gazprom, το οποίο παράγει ΥΦΑ στο νησί Sakhalin του Ειρηνικού. Η απόφασή της να εγκαταλείψει το έργο της Βαλτικής ΥΦΑ αφήνει ανοιχτό ένα ερώτημα σχετικά με την δυνατότητα που θα έχει η Gazprom να υλοποιήσει το έργο που δεν διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία

 

Via Diplomacy