Βενιζέλος: Η Τουρκία περνάει τα εσωτερικά της προβλήματα στο Αιγαίο

Στρατηγική ψυχραιμία χρειάζεται από την ελληνική πλευρά απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος τονίζει ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα σε πολλά μέτωπα.

Ερωτηθείς για την ένταση των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο και την τουρκική προκλητική ρητορική, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέστησε ψυχραιμία τονίζοντας: «Εδώ και πολύ καιρό τώρα έχουμε μια αυξημένη ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που οφείλεται στα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Και στο εσωτερικό της και στην άλλη πλευρά των συνόρων».

Όπως εξήγησε τα προβλήματα εμφανίζονται σε σχέση κυρίως με τις κουρδικές δυνάμεις, τη γραμμή των συνόρων με τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν. «Άρα χρειάζεται από την πλευρά μας στρατηγική ψυχραιμία. Σταθερότητα βεβαίως στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων αλλά και εκτίμηση των πραγματικών λόγων για τους οποίους συμβαίνει το καθετί» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι δηλώσεις έγιναν στην εκδήλωση της παρουσίασης του νέου του βιβλίου στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου στην οδό Σίνα, με παρόντες τους Α. Σαμαρά, Π. Πικραμένο και την πρόεδρο του ΣτΕ, Κ. Σακελλαροπούλο.

Αναφορικά για τον τίτλο του βιβλίου του («Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας — Προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι είναι πολύ χαρακτηριστικός γιατί « η δημοκρατία είναι κάτι που κινείται συγκυριακά με βάση τις εκλογές, ενώ κρίνεται ιστορικά. Και όλο αυτό το ισορροπεί στο Σύνταγμα».

Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η αναθεώρηση του Συντάγματος ως ευκαιρία αλλά και ως κίνδυνος. Και η συζήτηση πρέπει να εστιαστεί σε αυτό ακριβώς. Γιατί το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό, είναι κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό. Είναι περισσότερο ζήτημα νοοτροπίας που πρέπει να μας διέπει, εάν θέλουμε να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος».

Via Diplomacy