Βγάζουν το πραγματικό τους πρόσωπο οι Αζέροι – Έτσι δικαιολογείται και αποικιοκρατική τους συμπεριφορά με τον TAP

Ένταση επικράτησε σύμφωνα με το Pontos News στην παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν Ραχμάν Μουσταφάγιεφ στην αίθουσα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, όταν μέλη της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος και της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος, ζήτησαν το λόγο για να αντικρούσουν τις «ιστορικές ανακρίβειες» και «την προπαγάνδα», όπως τόνισαν, σε βάρος της Αρμενίας και της Ελλάδας.

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Το Αζερμπαϊτζάν ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις 1918-20, ο πρέσβης με τις «μονομερείς» τοποθετήσεις του εξόργισε τους Αρμένιους που παρευρίσκονταν, ενώ δεν απάντησε ούτε σε ερωτήσεις των πανεπιστημιακών για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας.

Σύμφωνα με την αρμενική κοινότητα ο πρέσβης αναφέρθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ επιγραμματικά, ενώ στο χάρτη που παρουσίαζε δεν υπήρχε πουθενά (!), λέγοντας χαρακτηριστικά «μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο μου για το Ναγκόρνο Καρμαπάχ».

Ένταλμα από το καθεστώς του Μπακού  για ευρωβουλευτή της Κύπρου

Ανάμεσα στα ερωτήματα που ετέθησαν στον πρέσβη και δεν απαντήθηκαν, ήταν και το ερώτημα για το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε, πριν από λίγες μέρες, το Αζερμπαϊτζάν για την ευρωβουλευτή της Κύπρου Ελένη Θεοχάρους, με αφορμή το γεγονός ότι επισκέφθηκε το Αρτσάχ.

Με την αιτιολογία ότι η επίσκεψή τους στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) ήταν παράνομη, το Αζερμπαϊζάν ζητά την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος Ευρωπαίων αξιωματούχων. Μεταξύ αυτών και η Κύπρια Ελένη Θεοχάρους, η οποία βρέθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ως διεθνής παρατηρητής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πρόσφατο δημοψήφισμα για την αλλαγή του συντάγματοςΣε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αλληλεγγύης Γιάννης Σελινόπουλος, ανέφερε πως η Ελένη Θεοχάρους επιστρέφει την Πέμπτη στην Κύπρο και θεωρεί το περιστατικό ως παράσημο για την ίδια

Επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας και την συμπεροφορά της Κοινοπραξίας στην Ελλάδα το Αζερμπαϊτζάν;

Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται η Κοινοπραξία στην Ελλάδα στα ΜΜΕ δείχνουν πρακτικές οι οποίες παραμπένουν σαν αυτές στο Αζερμπαϊτζαν. Οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ δεν παίρνουν απαντήσεις, οι τοπική αυτοδιοίκηση απαξιώνεται, για τα ανταποδοτικά να μην γίνεται καμιά ενημέρωση. Μάλιστα σε προηγούμενη καμπάνια διαφημιστική, σύμφωνα με πληροφορίες από τα ΜΜΕ που συμμετείχαν τους ζητήθηκε ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα σαν ο TAP να είναι το κράτος.

Το καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν σε πολλές περιπτώσεις όχι μόνο φιμώνει τον τύπο αλλά τον διώκει κιόλας. Μάλιστα η EBRD έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για την έλλειψη Δημοκρατίας στην χώρα και είναι από τις αιτίες όπου μπορεί να διακοπή η χρηματοδότηση του TAP

Τον Μάιο του 2106 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσε ότι εξετάζει να χρημαδοτήσει την κατασκευή του TAP με το ποσό έως 1,5 δισ. ευρώ. Την δήλωση αυτή την είχε κάνει  ο διευθύνων σύμβουλος της EBRD για την ενέργεια Riccardo Puliti, σε συνέντευξή του στο Reuters

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους και πάλι ο Riccardo Puliti επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) έχει αρχίσει τις συνομιλίες για την άμεση χρηματοδότηση του TAP με το ποσό των 500 εκ και την αναζήτηση από άλλες τράπεζες κεφάλαια ύψους 1 δις ευρώ.

Με δηλώσεις του στο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατόλια, ο Riccardo Puliti σημείωσε πως η χρηματοδότηση TransAnatolian και TransAdriatic (TANAP και TAP) θα εξαρτηθεί από το Αζερμπαϊτζάν όπου σημειώνει πρόοδο στις τρέχουσες συνομιλίες  με την Πρωτοβουλία Διαφάνειας Εξορυκτικών Βιομηχανιών (EITI), μια διεθνή πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θέτει τα πρότυπα της διαφάνειας με στόχο την προώθηση της «ανοικτής και υπεύθυνης διαχείρισης των φυσικών πόρων» και για τα οποία το Αζερμπαϊτζάν έχει καθεστώς υποψήφιας χώρα

Και αν κάποιος θεωρεί ότι υπάρχει περίπτωση η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να ¨προσπεράσει» μερικές αδυναμίες του έργου στην Ελλάδα – η σε άλλη χώρα – είναι γελασμένος. Η EBRD δίνει μεγάλη σημασία στην EITI η οποία στις 26 Οκτωβρίου στην σύνοδο στην πόλη Αστάνα του Καζακστάν ανακοίνωσε τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στις συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν (Διαβάστε τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΙΤΙ Fredrik Reinfeldt εδώ)

ViaDiplomacy Newsroom