Οι Βούλγαροι κλείνουν τα σύνορα σε Τούρκους ψηφοφόρους

Βούλγαροι εθνικιστές έκλεισαν τα σύνορα για να εμποδίσουν σε τουρκικής καταγωγής πολίτες να εισέλθουν στη χώρα και να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Ο αποκλεισμός σε τρία κεντρικά τελωνειακά περάσματα από μέλη και υποστηρικτές του εθνικιστικού κόμματος των «Ενωμένων Πατριωτών» διήρκεσε αρκετές ώρες και ξεκίνησε έπειτα από πληροφορίες που είχαν ότι περίπου 1.000 λεωφορεία και 50.000 ψηφοφόροι, τουρκικής καταγωγής Βούλγαροι πολίτες που ζουν πια στην Τουρκία, επρόκειτο να διασχίσουν τα σύνορα για να ψηφίσουν.

Οι «Ενωμένοι Πατριώτες» υποστηρίζουν ότι οι τουρκικές αρχές στέλνουν τους ανθρώπους αυτούς να ψηφίσουν για να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και να πλήξουν τα βουλγαρικά συμφέροντα.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και σημαίες στις οποίες υπήρχε το σύνθημα «Προστατεύουμε τη Βουλγαρία και την Ευρώπη».

«Αν χρειαστεί θα φέρουμε κι άλλο κόσμο και θα κλείσουμε την εθνική οδό αν δεν σταματήσουν», είπε ο Βαλερί Σιμεόνοφ, ένας εκ των ηγετικών στελεχών του κόμματος.

Οι «Ενωμένοι Πατριώτες» κατηγορούν το κόμμα DOST, που κατεβαίνει πρώτη φορά στις εκλογές και εκπροσωπεί τους τουρκικής καταγωγής πολίτες, ότι «είναι ένα αντιβουλγαρικό προπαγανδιστικό κόμμα που θέλει να μπει στη Βουλή με τεχνητό τρόπο» εισάγοντας ψηφοφόρους από το εξωτερικό.

Την κατάσταση έχει χειροτερεύσει και μια φήμη ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίζει το DOST, φήμη που έχει προκαλέσει ένταση μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας, με την πρώτη να κατηγορεί την Άγκυρα ότι προσπαθεί να επέμβει στα εσωτερικά της ζητήματα.

Ο Τούρκος πρέσβης στη Σόφια κλήθηκε από το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών να δώσει εξηγήσεις, ενώ ο Βούλγαρος πρέσβης στην Άγκυρα επέστρεψε στη Σόφια για διαβουλεύσεις.

Να σημειωθεί ότι το 10% των 7,2 εκατομμυρίων κατοίκων της Βουλγαρίας είναι τουρκικής καταγωγής και εξ αυτών 300.000 έχουν φύγει και ζουν στην Τουρκία. Ωστόσο διατηρούν τη βουλγαρική υπηκοότητα, βουλγαρικά διαβατήρια και το δικαίωμα του εκλέγειν.

efsyn.gr

Πέτρος Ούτσης