Βούσιτς: Η επέκταση των BRICS οδηγείται από την επιθυμία να γίνει εναλλακτική στη Δύση – Το γεωπολιτικό παιχνίδι γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον

Η επέκταση των BRICS θα είναι μια ιστορική στιγμή και η ένωση θα αποκτήσει το καθεστώς ενός παγκόσμιου παίκτη που θέλει να γίνει εναλλακτική στη συλλογική Δύση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

“Η Σύνοδος Κορυφής των BRICS ξεκινά σήμερα. <…> Νομίζω ότι θα είναι ένα ιστορικό βήμα για αυτούς εάν αποφασίσουν να επεκτείνουν τους BRICS. Δεν είμαι σίγουρος εάν θα μπορέσουν να λάβουν αυτήν την απόφαση σήμερα, αλλά αν το κάνουν, Θα είναι σίγουρα μια ιστορική απόφαση και μια σημαντική απόφαση. Γίνονται, μετά από πολλές δεκαετίες, ένας παγκόσμιος παίκτης που προσπαθεί να δημιουργήσει μια εναλλακτική λύση στη συλλογική Δύση”, είπε ο Βούτσιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug .

«Έτσι, το γεωπολιτικό παιχνίδι γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον», κατέληξε ο Σέρβος ηγέτης.

Η σύνοδος κορυφής των BRICS πραγματοποιείται στο Γιοχάνεσμπουργκ στις 22-24 Αυγούστου. Η Νότια Αφρική προεδρεύει του ομίλου BRICS φέτος. Ο σέρπας των BRICS της χώρας Ανίλ Σουκλάλ δήλωσε νωρίτερα ότι περίπου 30 χώρες ενδιαφέρονται τώρα να ενταχθούν στους BRICS. Ορισμένοι από αυτούς έχουν υποβάλει επίσημες αιτήσεις, όπως η Αλγερία, το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος και η Αιθιοπία. Η ινδική εφημερίδα Business Standard επικαλέστηκε πηγές της ότι πέντε χώρες θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές στους BRICS στη σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ στις 22-24 Αυγούστου: Αργεντινή, Αίγυπτος, Ινδονησία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία.

Η Ρωσία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία των BRICS στις αρχές του 2024.

(πηγή: tass/ Photo/Darko Vojinovic)

ViaDiplomacy Newsroom