Η Βρετανία αγοράζει επικίνδυνα κατασκοπικά αεροπλάνα μόνο για να καλύψει τις δεσμεύσεις για δαπάνες με το ΝΑΤΟ;

Η Βρετανία θα προχωρήσει με μια παραγγελία 2.000.000.000 £ κατασκοπευτικών αεροπλάνων Poseidon να υπερασπιστεί τον πυρηνικό υποβρύχιο στόλο της, παρά τους φόβους πως η τεχνολογία των συστημάτων επί των σκαφών μπορεί να έχει διαρρεύσει στους Κινέζους ή την Ταϊβάν και τις κατηγορίες πως η αγορά είναι απλώς ένα tick-box για το ΝΑΤΟ.
Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε μία στρατιωτική αεροπορική βάση στη Φλόριντα, την Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας Michael Fallon δήλωσε πως ο νέος στόλος «θα συμβάλει στην προστασία των πυρηνικών υποβρυχίων μας και έχω την πρόθεση να πραγματοποιήσω την παραγγελία τους αυτό το καλοκαίρι.»

Ωστόσο, ο ίδιος υποστήριξε επίσης την αρχική δαπάνη της τάξης των 2 δισ £ (περίπου US $ 2.880.000.000) θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο «να ανταποκριθεί το ποσοστό δέσμευσης του 2% του ΝΑΤΟ.
Το Υπουργείο Άμυνας (ΥΕΘΑ) πρόσφατα κατηγορήθηκε για αποτελεσματικό μαγείρεμα των βιβλίων για να πετύχει το συμβολικό στόχο του ΝΑΤΟ για το 2 τοις εκατό του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβάνοντας τα συνταξιοδοτικά ταμεία στη συνολική δαπάνη.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αγοράσει εννέα αεροσκάφη Boeing Poseidon και να τα εγκαταστήσει στο RAF Lossiemouth της Σκοτίας. Από εκεί θα παρακολουθήσει τα εχθρικά υποβρύχια, όπως επίσης θα επωφεληθεί την ικανότητα των ηλεκτρονικών σημάτων Πληροφοριών (ELINT) τους να απορροφούν πληροφορίες με έναν τρόπο που μοιάζει με το GCHQ.
Στην επίσκεψη του ο Fallon στην αεροπορική βάση του Τζάκσονβιλ ενημερώθηκε από την πρόσφατη παρουσία του προσωπικού της RAF για ένα χρονικό διάστημα εκπαίδευσης εξοικείωσης με το αεροσκάφος.

Ερωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα P-8A παραμένουν, μετά τις κατηγορίες ενός αξιωματικού του Ναυτικού των ΗΠΑ για κατασκοπείας.
Ο υπολοχαγός διοικητής Edward Lin, πολίτης των ΗΠΑ καταγωγής από τη Ταϊβάν, ήταν αρχικά ύποπτος για τη διαρροή απορρήτων πληροφοριών που αφορούν τα μυστικά σχέδια Patrol Squadron που εξελίσσονται σε βάση στη Χαβάη, στην Κίνα ή τη Ταϊβάν.
Ο στρατός των ΗΠΑ έκτοτε ισχυρίστηκε ότι διέρρευσε πληροφορίες μόνο σε έναν πληροφοριοδότη του FBI, αν και η δίκη παραμένει γεμάτη μυστήριο, λόγω της ευαίσθητης φύσης των ισχυρισμών.

Η κράτηση του Λιν ήρθε στο φως μόνο μέσω ενός βαριά αναθεωρημένου δικαστικού εγγράφου, ενώ βρισκόταν ήδη στη φυλακή για οκτώ μήνες. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει δηλώσει ότι πρόκειται για ένα θέμα εθνικής ασφάλειας.
Θεωρείται ότι ενώ ο Lin υπηρέτησε σε άλλο αεροσκάφος της μονάδας των Black Ops – το ναυτικό αναγνωριστικό της ΕΡ-3Ε Aries ΙΙ – το έργο του θα μπορούσε να τον έχει φέρει σε καθημερινή επαφή με το Poseidon και την άκρως απόρρητη τεχνολογία του. Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε σύντομα να αποτελεί φύλαξη για τη βόρεια πλευρά της Βρετανίας και το στόλο των πυρηνικών υποβρυχίων από μια ξένη εισβολή.

πηγή: www.rt.com

Via Diplomacy