Βρετανία – Ταυτοποιήθηκε ο ύποπτος που διέρρευσε τα διπλωματικά έγγραφα

Τον ύποπτο της διαρροής των απόρρητων διπλωματικών εγγράφων που προκάλεσαν διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βρετανία ταυτοποίησαν οι αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης έκδοσης της βρετανικής εφημερίδας Times.

Η αποκάλυψη των υπομνημάτων, με τους όχι και τόσο κολακευτικούς χαρακτηρισμούς για τον Ντόναλντ Τραμπ, οδήγησαν στην παραίτηση του συντάκτη τους, Βρετανού πρέσβη στην Ουάσινγκτον, Κιμ Νταρόκ.

Μάλιστα ο πρέσβης έγινε και δέκτης επιθέσεων από τον Τραμπ, μετά τη δημοσίευση των τηλεγραφημάτων, στα οποία χαρακτήριζε ανίκανη ανίκανη την αμερικανική κυβέρνηση.

Την Παρασκευή η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι η αντιτρομοκρατική της υπηρεσία, που ερευνά παραβιάσεις της νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων, ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση.

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα των Sunday Times, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, ένας ύποπτος έχει ταυτοποιηθεί, ενώ έχουν αποκλειστεί οι ισχυρισμοί ότι η διαρροή των διπλωματικών τηλεγραφημάτων ήταν αποτέλεσμα παράνομης πρόσβασης (χακαρίσματος) σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

«Πιστεύουν ότι γνωρίζουν ποιος διέρρευσε τα τηλεγραφήματα του πρεσβευτή», τόνισε στους Times μια κυβερνητική πηγή, που δεν κατονομάζεται. «Τώρα, πρέπει να στοιχειοθετηθεί η υπόθεση ώστε να μπορεί να σταθεί στο δικαστήριο. Ήταν κάποιος που είχε πρόσβαση σε ιστορικά αρχεία. Μπήκαν και άρπαξαν πολλά αρχεία. Ήταν κάπως άξεστο», τόνισε η πηγή.

Και οι Times και η Mail ανέφεραν σήμερα ότι αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών από το Επιτελείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών (GCHQ), τη βρετανική υπηρεσία ηλεκτρονικών πληροφοριών, θα αναμειχθούν στην έρευνα για να εντοπιστεί ο ύποπτος χτενίζοντας email και αρχεία τηλεφωνικών συνομιλιών.

ViaDiplomacy Newsroom