Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών: Η δεύτερη φάση της Πανδημίας θα είναι διαφορετική

Το επόμενο στάδιο θα είναι διαφορετικό, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ραμπ κατά τη ενημέρωση της κυβέρνησης για την πανδημία του κορονοϊού, προλαμβάνοντας κάποιες μεγάλες προσδοκίες για τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με την στρατηγική που θα ακολουθήσει στην χαλάρωση των μέτρων.

«Η δεύτερη φάση θα είναι διαφορετική» είπε και πρόσθεσε ότι «καθώς προχωράμε μπροστά θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η επόμενη φάση είναι περισσότερο άνετη και βιώσιμη και εμποδίζει μία διαρκή ζημία στις δουλειές και στην καθημερινή ζωή». Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η χώρα θα πρέπει να προσαρμοστεί σε νέους ασφαλείς τρόπους εργασίας, ταξιδιών, διάδρασης και καθημερινότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ενημέρωση, οι νέοι θάνατοι από κορονοϊό σε νοσοκομεία της Βρετανίας το τελευταίο 24ωρο φτάνουν τους 693, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 29.427. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας οι εισαγωγές σε νοσοκομεία της χώρας μειώθηκαν κατά 14%. Χθες πραγματοποιήθηκαν 84.803 διαγνωστικά τεστ για τον ιό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) για τους θανάτους σε Αγγλία και Ουαλία, από την αρχή της πανδημίας μέχρι τις 24 Απριλίου, φαίνεται ότι το 72% συνέβη σε νοσοκομεία και το 22% σε κέντρα φροντίδας, αλλά η αναλογία εντός των κέντρων φροντίδας φαίνεται ότι αυξάνεται συνεχώς, κατά την περίοδο αυτή, τη στιγμή που οι θάνατοι σε νοσοκομεία μειώνονται. Η αναπληρώτρια επικεφαλής επιστημονική σύμβουλος ‘Αντζελα ΜακΛιν δήλωσε επ’ αυτού ότι «πρόκειται για ένα πραγματικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Για τα στοιχεία της ONS, που δείχνουν τη Βρετανία να έχει τον υψηλότερο απολογισμό θανάτων στην Ευρώπη, ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε: «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε τις διεθνείς συγκρίσεις που γίνονται τώρα σε αυτό το στάδιο, δεν νομίζω ότι μπορούμε να τις κάνουμε αξιόπιστα», καθώς όπως εξήγησε η κάθε χώρα χρησιμοποιεί διαφορετική μέθοδο για τις καταμετρήσεις.

Σχετικά με την συμβολή της τεχνολογίας και συγκεκριμένα του συστήματος διάγνωσης – εντοπισμού – ιχνηλάτισης στη μείωση του ρυθμού θανάτων είπε ότι το σύστημα αυτό θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να κινηθεί προς τη δεύτερη φάση.

Για το άνοιγμα των σχολείων ο Ντομινίκ Ραμπ εκτίμησε ότι δεν θα ήταν ασφαλές να επαναλειτουργήσει το σύνολό τους και επανέλαβε ότι είναι σημαντικό να συνυπάρχουν τα πέντε κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθεί μία δεύτερη έξαρση. Όπως είπε, το ειδικό επιστημονικό συμβούλιο διερευνά διάφορες επιλογές, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την αύξηση του ρυθμού αναπαραγωγής του ιού πάνω από το όριο του 1.

Ο υπουργός Εξωτερικών, μετά από σχετικές ανακοινώσεις υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας, για στοχοποίηση από χάκερς των ερευνητικών δεδομένων υπηρεσιών υγείας, προειδοποίησε ότι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσπαθούν να εκμεταλλευτούν σκόπιμα την πανδημία του κορονοϊού, με κυβερνοεπιθέσεις που έχουν διάφορους στόχους και κίνητρα, όπως οι απάτες, η κλοπή προσωπικών δεδομένων και πνευματικής ιδιοκτησίας ή ακόμη και η κατασκοπία, και συχνά οι ενέργειες αυτές συνδέονται με άλλες χώρες. Όπως είπε, η απειλή αυτή αντιμετωπίζεται με την λήψη μέτρων από πλευράς της κυβέρνησης.

Για το Brexit

Ο Ντομινίκ Ραμπ απάντησε σε ερώτηση για το εάν είναι η σωστή στιγμή να γίνουν οι συνομιλίες για το Brexit και γιατί πρέπει να τηρηθεί η προθεσμία του τέλους της χρονιάς για την επίτευξη μίας εμπορικής συμφωνίας. «Νομίζω το σωστό για τις δύο πλευρές είναι να αποφύγουμε οποιαδήποτε μελλοντική αβεβαιότητα, πέρα από το τέλος αυτής της χρονιάς, συμφωνώντας σε μία ειλικρινή προσέγγιση στη διαπραγμάτευση. Αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι θα δώσουμε ώθηση στις οικονομίες μας, διατηρώντας το κατά το δυνατόν περισσότερο ανεμπόδιστο εμπόριο. Και αυτός είναι ο τρόπος για τη Βρετανία και τις χώρες της ΕΕ να έχουν την ευκαιρία να ανακάμψουν μετά από αυτό. Νομίζω ότι το να παρατείνεται η αβεβαιότητα της διαπραγμάτευσης του Brexit είναι περιττό και στην πραγματικότητα θα έκανε την αβεβαιότητα χειρότερη» είπε.

ViaDiplomacy Newsroom