Ξεκινά η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην επιχείρηση ΙRINI της EUNAVFOR MED

Η φρεγάτα “ΣΠΕΤΣΑΙ”του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ξεκινά με την Επιχείρηση EUNAVFOR MED Irini. Η ΣΠΕΤΣΑΙ, είναι φρεγάτα κατηγορίας MEKO200HN και θα επιχειρήσει με ομάδα επιβίβασης ειδικά εκπαιδευμένη, για τη διεξαγωγή Επιχειρήσεων Θαλάσσιας Απαγόρευσης (MIO) καθώς και ενός ελικοπτέρου Sikorsky S-70B Aegean Hawk.

Το πλοίο θα περιπολεί την καθορισμένη Περιοχή Επιχείρησης στην Κεντρική Μεσόγειο Θάλασσα, μαζί με τρία αεροσκάφη, τα οποία έχουν αναπτυχθεί από τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Πολωνία.

Περισσότερες από 20 χώρες της ΕΕ έχουν ενταχθεί στην Επιχείρηση Irini με προσωπικό και περιουσιακά στοιχεία. Η επιχείρηση Irini βασίζεται επίσης στην υποστήριξη δορυφορικών εικόνων που παρέχονται από το δορυφορικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (SatCen).

«Ευχαριστώ την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ που έχουν συνεισφέρει στην Επιχείρηση με προσωπικό και περιουσιακά στοιχεία. Παρόλο που η αποστολή ξεκίνησε πρόσφατα, έχει ήδη παράγει αποτελέσματα στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα όπλα διακίνηση, κοινή χρήση με την ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, και με αποτρεπτικό αποτέλεσμα και στο λαθρεμπόριο πετρελαίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος Διοικητής της Επιχείρησης, Ιταλός Ναύαρχος Φάμπιο Αγκοστίνι.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ εγκαινίασε στις 31 Μαρτίου 2020, την επιχείρηση IRINI της EUNAVFOR MED στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας «ως αποτέλεσμα της δέσμευσης που ανέλαβαν οι ηγέτες της ΕΕ στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη λήψη επειγόντων και συγκεκριμένων μέτρων για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη». «Προκειμένου η Λιβύη να επανέλθει στη σταθερότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί και να βοηθήσει τους Λίβυους να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για τον σκοπό αυτό, η επιχείρηση IRINI θα αναπτύξει αέρια, θαλάσσια και δορυφορικά μέσα ώστε να διασφαλίσει ενεργά την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοικτά Ποτων ακτών της Λιβύης στη Μεσόγειο, παράλληλα με ορισμένα άλλα καθήκοντα. Ο ύπατος αντιπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι «το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ για τη Λιβύη πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά. Αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Με την επιχείρηση αυτή, η ΕΕ θα αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί. Η έναρξη της επιχείρησης IRINI στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η ΕΕ δεσμεύεται να στηρίξει τη διαδικασία του Βερολίνου, να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στη Λιβύη και να φέρει την ειρήνη στον τοπικό πληθυσμό».

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.