Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων “MIA”, ξεκινούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες να απευθύνει στην πΓΔΜ πρόσκληση ένταξης.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της πΓΔΜ θα είναι ο Εθνικός Συντονιστής για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, Στέβο Πεντάροφσκι, ενώ επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ θα είναι ο Βοηθός ΓΓ υπεύθυνος για τις πολιτικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας, Πρέσβης Alejandro Alvargonzález.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, σε αυτήν την πρώτη φάση οι συνομιλίες θα εστιάσουν στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε θέματα κράτους δικαίου, δικαστικού συστήματος, πάταξης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και στον χειρισμό νομικών  ζητημάτων που προκύπτουν κατά την πορεία μέχρι την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Πεντάροφσκι πριν την αναχώρηση της αντιπροσωπείας της πΓΔΜ για τις Βρυξέλλες ανέφερε ότι οι συνομιλίες αυτές ανοίγουν την τελική φάση των προενταξιακών σχέσεων πΓΔΜ-ΝΑΤΟ, μετά  την πρόσκληση ένταξης που έλαβε η χώρα κατά την Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου.

« Όλα θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν μετά την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών»,  είπε ο Πεντάροφσκι, σύμφωνα με το “MIA” και πρόσθεσε ότι η όλη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε δύο συνόδους και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018, ώστε η πΓΔΜ να υπογράψει το πρωτόκολλο προσχώρησης τον Ιανουάριο του 2019, με το  οποίο θα της παραχωρείται  το δικαίωμα να συμμετέχει σε όλα τα όργανα της Συμμαχίας χωρίς δικαίωμα ψήφου. Συμπλήρωσε  ότι σε εκείνη την φάση αναμένεται η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που θα κυρώσει το πρωτόκολλο, αμέσως μόλις η πΓΔΜ εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών.

Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη τύπου η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Άμυνας Ράντμιλα Σεκερίνσκα είπε ότι η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της πΓΔΜ με το ΝΑΤΟ πραγματοποιείται σε μία στιγμή που στο Κοινοβούλιο της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση επί των συνταγματικών τροπολογιών που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. «Όλα τα πολιτικά κόμματα είναι αντιμέτωπα με μια ιστορική ευκαιρία. Αν πατήσουν  το κουμπί του “NAI” θα συμμετάσχουν στον τερματισμό του 27χρονου μαραθωνίου που διεξάγει  η πατρίδα μας για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», είπε η Σεκερίνσκα και τόνισε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ βρίσκεται  πλέον στα χέρια των βουλευτών. Πρόσθεσε ότι οι ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ και οι τροποποιήσεις του Συντάγματος είναι διαδικασίες που θα γίνονται παράλληλα. «Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η απόφαση του Κοινοβουλίου (για την αλλαγή του Συντάγματος) θα καθορίσει το εάν η Μακεδονία” θα γίνει  μέλος του ΝΑΤΟ στο πολύ κοντινό μέλλον. Πρέπει  να καταστεί σαφές σε όλους τους βουλευτές ότι εναπόκειται  σε αυτούς να αποφασίσουν εάν η “Μακεδονία” θα αδράξει αυτήν την ευκαιρία….Κάθε ψήφος θα μετρήσει για το εάν η Μακεδονία” θα ανοίξει την πόρτα του ΝΑΤΟ. Αν πάλι αυτό δεν συμβεί και η αντιπολίτευση επιλέξει τα κομματικά της συμφέροντα αντί για το εθνικό συμφέρον, το Κοινοβούλιο θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές κατά τις οποίες θα εξασφαλίσουμε πλειοψηφία δύο τρίτων» είπε η Σεκερίνσκα, σύμφωνα με το “MIA”.

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ, που επίσης συμμετείχε στην συνέντευξη τύπου, υπενθύμισε πρόσφατες  δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ότι δεν υπάρχει “Σχέδιο Β΄” για την ένταξη της πΓΔΜ στην Συμμαχία πέρα από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών..

ViaDiplomacy Newsroom