ΥΠΕΞ για την προφυλάκιση Μπελέρη: Αποφάσεις σαν τη σημερινή σημαίνουν ότι η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την υπόθεση του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Διονύση-Φρέντι Μπελέρη.

«Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου», προσθέτει χαρακτηριστικά.

«Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία», τονίζει.

«Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου».

«Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο», καταλήγει.

Βαρβιτσιώτης: Η Αλβανία πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας, για να προχωρήσει στην ΕΕ

«Έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό στις αλβανικές αρχές και το έχουμε βάλει και στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας είναι αυτό που πρέπει να υπηρετήσει η Αλβανία, για να προχωρήσει στην Ευρώπη», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha νωρίτερα σήμερα.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα των δικαιωμάτων των ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.

«Για να δεχτούμε την Αλβανία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, μπήκαν σαφέστατα και ρητά μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο διαπραγμάτευσης ακριβώς τα θέματα που αφορούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων της μειονότητας. Οποιαδήποτε έκπτωση θα προκαλέσει αλλαγή και στη δική μας στάση», δήλωσε.

Υπενθύμισε επίσης ότι πριν από μερικούς μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την Χειμάρρα. Ερωτηθείς για τη σύλληψη του κ. Μπελέρη, χαρακτήρισε εξαιρετικά προβληματικό το γεγονός ότι μια ηγετική προσωπικότητα της Ελληνικής μειονότητας βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοιες κατηγορίες.

Τέλος, σχετικά με το πολιτικό κλίμα στην εκλογική του περιφέρεια, τη Δυτική Αθήνα, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι οι πολίτες «διατυπώνουν σαφές αίτημα για σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη, που μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί».

ViaDiplomacy Newsroom