Υπουργείο Άμυνας των ΗΑΕ: Τα Rafale δεν υποκαθιστούν τα αμερικανικά αεροσκάφη

Το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε ότι η αγορά γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale θα συμπληρώσει την συμφωνία αγοράς αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-35 , η οποία έχει επιβραδυνθεί ως αποτέλεσμα των εκτιμήσεων της Ουάσιγκτον για τη σχέση του Άμπου Ντάμπι με την Κίνα.

Το αραβικό κράτος του Κόλπου παρήγγειλε την Παρασκευή 80 Rafales της Dassault Aviation και 12 στρατιωτικά ελικόπτερα Caracal κατασκευασμένα από την Airbus Helicopters σε σύμβαση όπλων αξίας 17 δισεκατομμυρίων ευρώ (19,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ο υποστράτηγος Ibrahim Nasser Al Alawi, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεράμυνας των ΗΑΕ, δήλωσε το Σάββατο ότι τα αεροσκάφη Rafale θα αντικαταστήσουν τον στόλο Mirage 2000. «Αυτή η συμφωνία δεν θεωρείται εναλλακτική για την επικείμενη συμφωνία για τα F-35, είναι μάλλον μια συμπληρωματική συμφωνία… καθώς αναπτύσσουμε τις ικανότητές μας στην αεροπορία», δήλωσε.

Η πώληση 50 πολεμικών αεροσκαφών F-35 της Lockheed Martin στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιβραδύνθηκε εν μέσω προβληματισμών στην Ουάσιγκτον για τη σχέση του Άμπου Ντάμπι με την Κίνα, μαζί με τη χρήση της τεχνογνωσίας της Huawei 5G εντός της χώρας. Τον περασμένο μήνα, ένας αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να προχωρήσουν στην πώληση, ωστόσο πρέπει να υπάρξει σαφής κατανόηση των «υποχρεώσεων των Εμιράτων».

(πηγή: reuters)

ViaDiplomacy Newsroom