Υπουργείο Εξωτερικών Αλβανίας: Καλούμε την Σερβία να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Κοσσυφοπέδιο

Το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας κάλεσε τη Σερβία να «αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις που στάλθηκαν στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο».

Στην ανακοίνωση επισημαίνει ότι «η Αλβανία ανησυχεί ιδιαίτερα για «την ανάπτυξη των σερβικών ενόπλων δυνάμεων κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και τα στρατιωτικά αεροσκάφη που πετούν κοντά και πάνω από τον εναέριο χώρο του Κοσσυφοπεδίου. Ενθαρρύνει άτομα να προκαλέσουν αναταραχή και βία, καθώς και να αποσταθεροποιήσουν το Κοσσυφοπέδιο».

«Αυτές οι πράξεις είναι αντίθετες με τις διεθνείς συμφωνίες που αποσκοπούν στη διασφάλιση της τάξης και της σταθερότητας σε αυτό το τμήμα της περιοχής. Καλούμε τη Σερβία να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις της που έχουν σταλεί στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και να εργαστεί για την επείγουσα αποκλιμάκωση της κατάστασης. Καλούμε όλοι οι παράγοντες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιστρέψουν αμέσως στον διάλογο, ως ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε και να επιλύσουμε ανοικτά ζητήματα στο πνεύμα της συνεργασίας, στα οποία η Αλβανία δεσμεύεται αμετάκλητα, στις διμερείς και πολυμερείς προσπάθειές της », τόνισε το Αλβανικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση

Και καταλήγει ότι η Αλβανία «ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υπεύθυνο μέλος των Ηνωμένων Εθνών, θα κάνει ό, τι περνά από το χέρι της για να υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες για άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης και επιστροφή στον διάλογο».

ViaDiplomacy Newsroom