Αυτή είναι η νέα φρεγάτα BELH@RRA του γαλλικού προγράμματος FTI (Video)

Με μεγάλη ανυπομονησία περίμεναν σήμερα οι επισκέπτες της έκθεσης Euronaval 2016 την επίσημη παρουσίαση της νέας φρεγάτας BELH@RRA, καθώς και της εξαγωγικής έκδοσης αυτής από την εταιρεία DCNS, η οποία θα αποτελέσει την βάση για την ναυπήγηση των 5 φρεγατών του προγράμματος FTI (intermediate-size frigate).

belharra-2

Η νέα φρεγάτα έχει μήκος περίπου 121 μέτρα, εκτόπισμα 4.200 τόνους και θα είναι εξοπλισμένη με το νέο ραντάρ ενεργής φασικής διάταξης Sea Fire της εταιρείας Thales με τέσσερα πάνελ τοποθετημένα περιμετρικά του κυρίου ιστού αισθητήρων, Σύστημα Διαχείρισης Μάχης τύπου Setis και το συρόμενο σόναρ τύπου CAPTAS-4 της εταιρείας Thales.

fti

Το πλοίο θα έχει πλήρωμα 125 άτομα και προωθείται από συνδυασμό κινητήρων τεσσάρων diesel (CODAD – Combined Diesel and Diesel) επιτυγχάνοντας ταχύτητα 27-29 κόμβους.

belharra-3

Το πλοίο θα είναι εξοπλισμένο με ένα κύριο πυροβόλο των 76 χλστ της OTO MELARA (εναλλακτικά θα μπορεί να είναι εξοπλισμένο με πυροβόλο των 127 χλστ), 16 εκτοξευτές πυραύλων Aster 30 ή εναλλακτικά θα μπορεί να φέρει πυραύλους Mica VL, 8 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας MM 40 Block III Exocet, έξι τορπιλοσωλήνες εξοπλισμένες με τορπίλες MU90, δύο πυροβόλα των 20 χλστ και ένα ελικόπτερο ναυτικής συνεργασίας.

belhara-1

Το συνολικό κόστος του προγράμματος FTI του Γαλλικού Ναυτικού που περιλαμβάνει την ναυπήγηση πέντε πλοίων φτάνει τα 3,8 δις ευρώ δηλ περίπου 760 εκατ. ευρώ ανα μονάδα Τα πέντε πλοία θα αντικαταστήσουν τις φρεγάτες La Fayette με το πρώτο πλοίο του προγράμματος FTI να παραδίνεται σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες το 2023.

Η ναυπήγηση του πρώτου πλοίου θα ξεκινήσει εντος του πρώτου τριμήνου του 2017.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.