Η επόμενη ημέρα της ρήξης της Ελλάδας με την Ε.Ε – Δραχμή ή Διαρθρωτικά Μέτρα

Για μία νέα οικονομική πραγματικότητα θα πρέπει να προετοιμάζεται η ελληνική κοινωνία εάν μέχρι το τέλος του μήνα δεν έχει εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας και η χώρα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές αφού τα μηνύματα από τους δανειστές και το τραπεζικό σύστημα υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα αν και ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος αποτελεί μέλος μιας Ένωσης κρατών με δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Δυστυχώς η τελευταία παράμετρος παραγνωρίζεται από μεγάλο μέρος του ελληνικού πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας θεωρώντας ότι η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει μόνη της στο πλέον ασταθές και συνεχώς εξελισσόμενο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που η ιστορία και η γεωγραφία του τόπου μας όρισε.

Με τη Ρωσία επίσημα πλέον σε οικονομική ύφεση, την Βραζιλία επίσης στην  ιδία κατάσταση τις ΗΠΑ και την  Κίνα να έχουν ήδη επιλέξει τη συνεργασία με την την Γερμανία η ελληνική οικονομία έχει δύο επιλογές είτε να ακολουθήσει και να ολοκληρώσει μέσα σε ένα εξάμηνο το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της οικονομίας και πρωτίστως της νοοτροπίας της κοινωνίας μας, είτε το μοναχικό δρόμο του εθνικού νομίσματος παλεύοντας με τους σπεκουλαδόρους των διεθνών αγορών που θα πλήξουν το νέο εθνικό υποτιμημένο νόμισμα μας και τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες θα συνεχίσουν να πλήττουν την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα και να δημιουργούν νέα ελλείμματα τα οποία όμως δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πλέον με εξωτερικό δανεισμό.

Διότι ακόμη και αν υπάρχει μερίδα του ελληνικού λαού που πιστεύει ότι μία νέα ελληνική κρίση χρέους θα μπορούσε να πλήξει το ευρώ οπότε να λειτουργήσει εκβιαστικά απέναντι στην ευρωπαϊκή πίεση, οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόσο ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα είναι πλέον θωρακισμένο έναντι αντίστοιχων καταστάσεων, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τους θιασώτες της θεωρίας του “εκβιασμού” της Ε.Ε μέσω της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έμαθαν από τα λάθη του παρελθόντος και για αυτό το σκοπό έχει δημιουργηθεί από το 2010 το Ταμείο Διάσωσης της Ευρωζώνης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), το οποίο διαθέτει απόθεμα 500 δισ. και δύναται να παρέμβει πυροσβεστικά στις ευρωπαϊκές οικονομίες εφόσον αυτές απειληθούν από μια νέα οικονομική κρίση σε χώρα μέλος της Ε.Ε.

Ζοζέ Μπαρόσο, «Δεν πρόκειται να ζήσουμε νέα υπαρξιακή κρίση του ευρώ

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ζοζέ Μπαρόσο, «Δεν πρόκειται να ζήσουμε νέα υπαρξιακή κρίση του ευρώ, ακόμη κι αν δεν μπορούμε να αποκλείσουμε νέες αναταράξεις. Αλλά δεν πρόκειται αυτές να έχουν την ίδια συστημική επίδραση. Το ευρώ ανήκει στα δύο σημαντικότερα νομίσματα στον κόσμο, είναι ένα σταθερό νόμισμα».

Το ίδιο ξεκάθαρο για τις προθέσεις τους μήνυμα έστειλαν και οι δανειστές οι οποίοι δήλωσαν ανοιχτά ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας, αν δεν υπογραφεί η Πιστωτική Γραμμή Ενισχυμένων Προϋποθέσεων. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας με ποσά που προορίζονται για την πληρωμή ομολόγων. Και μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε συνηθίσει με τα κενά περιεχομένου λόγια των πολιτικών μας, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όμως δεν συνηθίζουν να ακολουθούν την ίδια αναξιόπιστη πολιτική αφού μετά από 34 χρόνια στην ΕΕ γνωρίζουν πλέον ότι η σοβαρότητα δεν είναι το ισχυρό στοιχείο του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Τα παραδείγματα πολλά όπως το περίφημο τάνκερ με το πετρέλαιο θέρμανσης που θα έστελνε σε συνεννόηση με Έλληνες πολιτικούς του προοδευτικού χώρου ο Ούγκο Τσάβες για τη θέρμανση των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών στην Ελλάδα. Αυτό το πολιτικό σύστημα και η κυβέρνηση που θα είναι στην εξουσία τον Μάρτιο του 2014 θα έχουν να αντιμετωπίσει μία βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας για μία ακόμη φορά που δεν είναι άλλη από την πληρωμή των χρεών του ελληνικού κράτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν το ελληνικό κράτος θα πρέπει να πληρώσει μέχρι τις αρχές Μαρτίου ομόλογα συνολικού ύψους 6,1 δισ ευρώ, ενώ τους επόμενους μήνες του 2015 οι υποχρεώσεις της χώρας είναι φτάνουν τα 9,2 δισ ευρώ. Με δεδομένο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα φτάσει τα 3,5 δισ ευρώ διερωτάται κανείς πως θα καλυφτούν τα υπόλοιπα 11.8 δισ ευρώ.

Εαν η χώρα κόψει τις γέφυρες συνεννόησης με την Ε.Ε, δεν δεχτεί τους όρους του προγράμματος, αθετήσει τις συμφωνημένες διαρθρωτικές αλλαγές του παρελθόντος και δεν ενταχτεί στην Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις (ECCL) όπως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει, η Ελλάδα θα βρεθεί ολομόναχη αντιμέτωπη με τις εχθρικές αγορές που θα μπορούν να της δανείσουν με απαγορευτικά επιτόκια και με τους δανειστές που θα απαιτούν την πληρωμή των ομολόγων.

Επιπλέον η ρήξη με την ΕΕ η οποία όπως έχει αναφερθεί έχει προετοιμαστεί για μια ελληνική χρεοκοπία, θα έχει ως συνέπεια τη διακοπή του δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ με επιτόκιο 0,05% και την αναγκαστική τους προσφυγή στον πιο ακριβό δανεισμό από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Εκτάκτου Χρηματοδότησης ELA (Emergency Liquidity Assistance) του οποίου το επιτόκιο φτάνει το 1,5%…

Ακόμη και η λύση της εκτάκτου υποστήριξης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ με ρευστό για να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα δεν υφίσταται, αφού όπως ανέφερε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος κατα την συνάντηση του με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ τα αεροπλάνα που θα μπορούσαν να φέρουν από την Φρανκφούρτη τα δισεκατομμύρια ευρώ που θα γεμίσουν τις ελληνικές τράπεζες μετά το Bak Run που θα έχει προκληθεί από την επικείμενη χρεοκοπία της χώρας…. δεν θα υπάρχουν λόγω της ρήξης της Ελλάδας με την ΕΕ και της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα.

Η φορολόγηση των καταθέσεων

Υπό αυτές τις εξελίξεις η μόνη “λογική” πρόταση για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, ώστε να μην χρεοκοπήσει είναι η φορολόγηση των καταθέσεων ή τουλάχιστον όσων από αυτές θα έχουν απομείνει στις τράπεζες. Φυσικά για μια ακόμη φορά το βάρος της αντιμετώπισης της κρίσης που θα έχει προκαλέσει η ρήξη της Ελλάδας με την ΕΕ, θα το πληρώσει η μεσαία τάξη ή ότι έχει απομείνει από αυτή, αφού οι μεγάλες καταθέσεις ανωνύμων και επωνύμων έχουν ήδη ταξιδέψει στο εξωτερικό όπως η σχετική έρευνα του ΣΔΟΕ έχει αποδείξει. Όμως ακόμη και μια τέτοια απελπισμένη κίνηση δεν θα έφερνε το επιθυμητό αποτέλεσμα αφού το τραπεζικό σύστημα θα έχει υποστεί απώλειες λόγω του Bak Run, ενώ τα ποσά που θα συγκεντρωθούν τελικά δεν θα καλύπτουν τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας για την περίοδο Απρίλιος-Δεκέμβριος 2015 οι οποίες φτάνουν τα 9,2 δισ ευρώ

Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ότι ήδη 4-5 δισ ευρώ έχουν αποσυρθεί από το τραπεζικό σύστημα με αποτέλεσμα η συνολική ρευστότητα των 15-16 δισ ευρώ που εκτιμάται ότι υπήρχε μέχρι το Δεκέμβριο στο σύστημα να έχει περιοριστεί στα 10-12 δισ ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολίτες σπάνε ακόμη και προθεσμιακές καταθέσεις χάνοντας σημαντικά ποσά από τους τόκους ώστε να είναι έτοιμοι να αντιδράσουν σε μία πιθανή νέα κρίση που θα προκύψει από την μη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η προειδοποίηση του διοικητή της Τράπεζες της Ελλάδας για τον επικείμενο κίνδυνο μιας ανεπανόρθωτης βλάβης στην ελληνική οικονομία αντί να αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού σχολιάστηκε δυσμενώς ώς ενεργή εμπλοκή του διοικητή στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας.

Η μεγαλύτερη όμως τραγωδία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι το γεγονός ότι η πιθανή προσφυγή σε εκλογές, λόγω της μη εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα οδηγήσει στην αναβολή και εκτιμάται ακύρωση δεκάδων επενδύσεων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ που θα έδιναν εργασίας σε δεκάδες χιλιάδες ανέργους και θα συνέβαλαν στην αύξηση του εθνικού παραγόμενου πλούτου κατά 5,3 δισ ευρώ το 2015.

Στην πραγματικότητα αυτοί που νοιάζονται για την φτώχεια του ελληνικού λαού, για την ανεργία και την εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων, οδηγούν την χώρα στον οικονομικό γκρεμό, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα θα επικρατεί πολιτική αβεβαιότητα, ενώ στις 28 Φεβρουαρίου λήγει και η κάλυψη της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα αυτό που θα βιώσουμε τους πρώτους μήνες του 2015 θα είναι η επανάληψη της πτώχευσης της χώρας τον Μάιο του 2010 μόνο που αυτή την φορά δεν θα υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας δανείσει.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.