Hellenic Instruments : Καινοτόμα προϊόντα από Έλληνες επιστήμονες που στηρίζουν την Ελλάδα

Σε μία περίοδο που η ελληνική επιχειρηματικότητα δοκιμάζεται από την διαρκή οικονομική κρίση και οι νέοι επιστήμονες επιλέγουν να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, μια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων με σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποφάσισαν να παραμείνουν στην χώρας μας και να επενδύσουν χρήματα, προσπάθεια και κόπο για να δημιουργήσουν μια νεοφυή εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, την Hellenic Instruments.

Αν αναλογιστούμε ότι η εταιρεία που οι νέοι αυτοί Έλληνες επιστήμονες ίδρυσαν, δραστηριοποιείται στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, τότε το εγχείρημα τους αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον και θαυμασμό, αφού η εγχώρια αγορά δοκιμάζεται εδώ και πολλά χρόνια από συνεχόμενες περικοπές στις προμήθειες, ενώ οι διεθνείς αγορές στις οποίες κυρίως στοχεύει η Hellenic Instruments, είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές.

Και όμως, μέσα στους λίγους μήνες λειτουργίας της, η Hellenic Instruments κατάφερε να σχεδιάσει και αναπτύξει ή έχει υπό ανάπτυξη συνολικά έξι προϊόντα, τα οποία επιβεβαιώνουν το δυναμισμό της και τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης της εταιρείας.

Πιο αναλυτικά, η ελληνική εταιρεία στους 7 μήνες της λειτουργίας της, ανέπτυξε το γυροσκοπικά σταθεροποιημένο στους δύο άξονες Pan Tilt σύστημα HI-PTU100-DSG, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία πιστοποίησης, για το οποίο αξίζει να σημειωθεί υπάρχει ήδη σημαντική παραγγελία από Αμερικανική εταιρεία.

Το προϊόν χρησιμοποιεί αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας και ανταγωνίζεται επάξια αντίστοιχα προϊόντα της διεθνούς αγοράς.

Το γυροσκοπικά σταθεροποιημένο στους δύο άξονες Pan Tilt HI-PTU100-DSG, είναι ένα συμπαγές σύστημα κατασκευασμένο από επεξεργασμένα κράμα αλουμινίου, με βάρος μόλις 8,5 κιλά (19lbs) το οποίο μπορεί να φέρει συγκρότημα αισθητήρων συνολικού βάρους 11,3 κιλά (25lbs). Το σύστημα μπορεί να εξοπλίσει χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές πλατφόρμες.

Το συγκρότημα των αισθητήρων περιλαμβάνει μια ψυχώμενη θερμική κάμερα 3ης γενιάς υψηλής απόδοσης, εξοπλισμένη με ένα αισθητήρα υψηλής ευκρίνειας, ένα θερμικό φακό μηχανικής κίνησης και ένα αποστασιόμετρο laser με εμβέλεια 10 χλμ, μια κάμερα ημέρας υψηλής ανάλυσης και ένα σύστημα GPS. Το γυροσκοπικά σταθεροποιημένο σύστημα HI-PTU100-DSG μπορεί να περιστραφεί 360 μοίρες και να κινηθεί από +80 μέχρι -120 μοίρες στην ανύψωση.

Το HI-PTU100-DSG χάρις στους δύο βηματικούς ηλεκτροκινητήρες υψηλής ακρίβειας   μπορεί να περιστραφεί από 0,00028 μοίρες ανα δευτερόλεπτο μέχρι 150 μοίρες το δευτερόλεπτο και να λειτουργήσει σε θερμοκρασίες από -30 μέχρι +70 βαθμούς κελσίου.

Το γυροσκοπικά σταθεροποιημένο Pan Tilt HI-PTU100-DSG έχει ήδη τοποθετηθεί στο ταχύπλοο σκάφος ειδικών αποστολών Nemesis της Ελληνικής εταιρείας Elmon, στο πλαίσιο της στενότερης συνεργασίας των Ελληνικών εταιρειών για την παραγωγή αμιγώς εγχώριων ολοκληρωμένων αμυντικών προϊόντων.

Το σταθεροποιημένο σύστημα HI-PTU100-DSG που έχει τοποθετηθεί στο σκάφος Nemesis είναι εξοπλισμένο με συγκρότημα αισθητήρων ημέρας/νύκτας επίσης Ελληνικής ανάπτυξης και κατασκευής της εταιρείας Miltech Hellas. Το σύστημα πρόκειται να δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες υπό ρεαλιστικές συνθήκες εν’ όρμω και στην θάλασσα, ώστε να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκρότημα αισθητήρων της Hellenic Instruments μπορεί να διασυνδεθεί με σύστημα ασφαλούς και αδιάλειπτης μετάδοσης δεδομένων και εικόνας Spart@n της επίσης Ελληνικής εταιρείας Intracom Defence Electronics (IDE).

Ο συνδυασμός των δύο Ελληνικών υποσυστημάτων επί του Ελληνικού ταχύπλοο σκάφους Nemesis επιτρέπει στους χρήστες αυτού, την πραγματοποίηση συνδυαστικών επιχειρήσεων με μεγάλο αριθμό σκαφών ιδίου τύπου που διαθέτουν τον ίδιο εξοπλισμό ή την συνεργασία των προαναφερθέντων σκαφών με αμφίβιες δυνάμεις, πλωτά του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού αφού, τόσο το Ελληνικό σύστημα αισθητήρων, όσο και το σύστημα μετάδοσης εικόνας και δεδομένων, επιτρέπει τη ασφαλή και ταχύτατη συνεργασία ταχύπλοων σκαφών όπως το Nemesis στο σύνθετο Αρχιπελαγικό περιβάλλον του Αιγαίου.

Στην ίδια κατηγορία των σταθεροποιημένων Pan Tilt ανήκει και το σύστημα HI-PTU050-DSG. Πρόκειται για ένα συμπαγές σύστημα κατασκευασμένο από επεξεργασμένα κράμα αλουμινίου, με βάρος μόλις 5 κιλά (11lbs) το οποίο μπορεί να φέρει συγκρότημα αισθητήρων συνολικού βάρους 5,45 κιλά (12lbs).

Το HI-PTU050-DSG μπορεί να περιστραφεί 360 μοίρες και να κινηθεί από +80 μέχρι -120 μοίρες στην ανύψωση και χάρις στους δύο βηματικούς ηλεκτροκινητήρες υψηλής ακρίβειας  μπορεί να περιστραφεί από 0,00028 μοίρες ανα δευτερόλεπτο μέχρι 150 μοίρες το δευτερόλεπτο και να λειτουργήσει σε θερμοκρασίες από -30 μέχρι +70 βαθμούς κελσίου.

Εκτός από τα δύο γυροσκοπικά σταθεροποιημένα Pan Tilt συστήματα HI-PTU100-DSG και HI-PTU050-DSG, η Hellenic Instruments έχει αναπτύξει και δύο ακόμη εκδόσεις των παραπάνω συστημάτων χωρίς σταθεροποίηση τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στατικά για επιτήρηση επί σταθερού υποβάθρου.

Πρόκειται για τα συστήματα HI-PTU050-NST και HI-PTU100-NST τα οποία διατηρούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των προαναφερθέντων σταθεροποιημένων συστημάτων αλλά όπως αναφέρθηκε ήδη δεν διαθέτουν σταθεροποίηση.

Τα συστήματα αυτά μπορούν να εγκατασταθούν σε εγκαταστάσεις υψηλής αξίας για την επιτήρηση χώρων εντός και εκτός περίφραξης, μπορούν να εγκατασταθούν σε πυλώνες για παράκτια επιτήρηση για συνοριακή επιτήρηση κλπ.

Και τα τέσσερα παραπάνω συστήματα μπορούν να συνδεθούν με υπολογιστή μέσω θύρας RS-232, RS-485 ή μέσω δικτύου Ethernet.

Το πέμπτο προϊόν της Hellenic Instruments είναι το mini σύστημα παρακολούθησης τύπου HI-SRV050-DTS το οποίο μπορεί να πραγματοποιήσει πλήρη περιστροφή και είναι εξοπλισμένο με μία μη ψυχώμενη θερμική κάμερα 3ης γενιάς ελληνικής κατασκευής της εταιρείας Miltech Hellas με ένα αισθητήρα υψηλής ευκρίνειας 640×480 pixels η οποία μπορεί να εντοπίσει στόχο σε απόσταση 5,3 χλμ, με μία κάμερα ημέρα Full HD 1080p CMOS Sensor, καθώς και ένα αποστασιόμετρο Laser εμβέλειας 10 χλμ.

Το συγκεκριμένο σύστημα όπως φαίνεται και στην εικόνα έχει μικρές διαστάσεις και μικρό βάρος και μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιουδήποτε μεγέθους σκάφη και οχήματα παρέχοντας σημαντική επιχειρησιακή ευελιξία.

Τέλος η εταιρεία Hellenic Instruments αναπτύσσει αυτή την περίοδο ένα φορητό ελαφρύ σε βάρος σύστημα εξουδετέρωσης Drones (Drone Jammer)  το οποίο θα έχει εμβέλεια 200-400 μέτρα. Το σύστημα θα είναι ιδιαίτερα εύχρηστο, ελαφρύ, αποτελεσματικό και θα μπορεί να αξιοποιείται από ένα μόλις στρατιώτη.

Η εταιρεία πρόκειται να ολοκληρώσει την ανάπτυξη των νέων προϊόντων της στο επόμενο χρονικό διάστημα ενώ στα σχέδια της είναι η διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων της.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.