Μαχητικό 5ης γενιάς πρόκειται να αναπτύξουν από κοινού Γαλλία και Γερμανία

Την από κοινού ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού που θα αντικαταστήσει τα αεροσκάφη Rafale και Eurofighter Typhoon αποφάσισαν η Γαλλία και η Γερμανία κατά την διάρκεια συνάντησης των κυβερνήσεων των δύο κρατών στις 13 Ιουλίου.

Η στρατηγικής σημασίας απόφαση αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο κρατών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και γενικότερα στην περεταίρω ανάπτυξη νέων ευρωπαϊκών στρατιωτικών προϊόντων που θα καθιστούν την Ε.Ε περισσότερο ανεξάρτητη από τρίτες πηγές.

Στόχος των δύο κρατών είναι η σχεδίαση ενός οδικού χάρτη στα μέσα του 2018 για το νέο πρόγραμμα και η «ομογενοποίηση» των απαιτήσεων και των προδιαγραφών που η κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει για την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων. Όπως επεσήμανε ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron βασικό χαρακτηριστικό της ευρωπαϊκής αμυντική  βιομηχανίας  είναι ο σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών της γηραιάς ηπείρου.

Η απόφαση πάντως της Γαλλίας και της Γερμανίας για την ανάπτυξη του νέου ευρωπαϊκού μαχητικού μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο υπό εξέλιξη Γαλλο-Βρετανικό πρόγραμμα Future Combat Air System συνολικού ύψους 1,54 δις δολαρίων το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός επανδρωμένου και ενός τηλεχειριζόμενου αεροσκάφους.

Φυσικά σημαντικό ρόλο στο Γαλλο-Γερμανικό πρόγραμμα θα παίξει και η εξέλιξη του Brexit αν και όπως φαίνεται οι Γάλλοι φαίνονται αποφασισμένοι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο να αναπτύξουν τον αντικαταστάτη του Rafale με τους Γερμανούς να ενδιαφέρονται περισσότερο για την οικονομική μεταρρύθμιση της Ε.Ε.

Εκτός από το πρόγραμμα για την ανάπτυξη του νέου μαχητικού 5ης γενιάς, η Γαλλία και η Γερμανία αποφάσισαν ότι θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη της νέας έκδοσης του επιθετικού ελικοπτέρου EC665 Tiger/Tigre καθώς και νέων πυραύλων αέρος-εδάφους.

Γιώργος Τσιμπούκης