Προσγειώθηκε στα Μέγαρα το 11ο ελικόπτερο ΝΗ-90 TGRA της Αεροπορίας Στρατού

Το 11ο από τα 20 συνολικά ελικόπτερα τύπου ΝΗ-90 TGRA παρέλαβε η Αεροπορία Στρατού την περασμένη Τετάρτη ενισχύοντας σταδιακά το στόλο μεταφορικών ελικοπτέρων του Ελληνικού Στρατού. Το ελικόπτερο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Πάχης Μεγάρων τις απογευματινές ώρες τις 18ης Δεκεμβρίου και σύντομα θα ξεκινήσει η επιθεώρηση του και οι διαδικασίες αποδοχής από το προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού ώστε να ενταχθεί και επίσημα στην δύναμη της.

NH90 TGRA 4

Οι παραδόσεις των ελικοπτέρων ΝΗ-90 TGRA θα συνεχιστούν  με εντατικούς ρυθμούς και το 2015 οπότε και ολοκληρώνεται η διαδικασία. Τον Φεβρουάριο του 2015 μάλιστα θα παραδοθεί στην Αεροπορία Στρατού και το πρώτο από τα τέσσερα ελικόπτερα ΝΗ-90 TGRA διαμόρφωσης «ειδικών αποστολών» αναβαθμίζοντας κατακόρυφα τις δυνατότητες των ειδικών δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού στην πραγματοποίηση νυκτερινών αεροκίνητων επιχειρήσεων πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

 

NH90TGRA 2

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τον περασμένο Απρίλιο έχει συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός ελικοπτέρων ΝΗ-90 TGRA για την συγκρότηση ενός Λόχου ελικοπτέρων του 2ου ΤΕΑΣ. Τα ελικόπτερα παραγγέλθηκαν το 2003 αλλά λόγω σειράς τεχνικών ζητημάτων καθώς και λόγω της οικονομικής κρίσης οι παραδόσεις τους έχουν καθυστερήσει σημαντικά.

NH90TGRA 6

Παρα τα προβλήματα όμως που έχουν παρουσιαστεί τα προηγούμενα χρόνια η Αεροπορία Στρατού το 2016 θα διαθέτει δύο Λόχους ελικοπτέρων μεταφοράς στρατιωτών και τέσσερα ελικόπτερα ειδικών επιχειρήσεων για τους καταδρομείς του Ελληνικού Στρατού.

NH90THGRA 2

Τα ελικόπτερα αυτά σε συνδυασμό με τα 15 υπάρχοντα ελικόπτερα CH-47SD/DG και τα 10 μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D Chinook που θα αγοραστούν μεταχειρισμένα από τις ΗΠΑ έναντι 150 εκατ. δολαρίων (120,4 εκατ. ευρώ) θα αποτελέσουν την μελλοντικό στόλο μεταφορικών ελικοπτέρων του Ελληνικού Στρατού επιτρέποντας την απόσυρση των ΑΒ-205 και των UH-1D/H Huey.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.