1.000 άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων στέλνει η Άγκυρα μέσα στη Συρία

Ενισχύσεις στέλνει στην Συρία ο Τουρκικός Στρατός κλιμακώνοντας την εμπλοκή της Άγκυρας στο Συριακό εμφύλιο πόλεμο, αφού μετά τα 55 περίπου άρματα μάχης τύπου M-60A3TTS, M-60T Sabra και τα 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού/μάχης τύπου ACV-15, η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να λαμβάνει το ρίσκο για να επιταχύνει την προέλαση των δυνάμεων της.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση αυτή των Τούρκων έπαιξε η αποχή από τις επιχειρήσεις σημαντικού αριθμού οργανώσεων που συνιστούν το σώμα των δυνάμεων του FSA που συμμετέχουν στην Τουρκική εισβολή στην βόρεια Συρία, καθώς και οι εντατικές προσπάθειες των Κούρδων και των φιλικών προς αυτούς δυνάμεων του SDF να καταλάβουν την κομβική πόλη Al-Bab.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των δυνάμεων του SDF κινούνται σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν οι δυνάμεις του SDF από το Καντόνι της πόλης Manbij προς την πόλη Al-Bab όπου καταλήφθηκαν τα χωριά Al-Arimah Al-Hutah και Qarah και ο δεύτερος από το Καντόνι του Afrin, όπου πρόσφατα καταλήφθηκε το χωριό Hassadjek.

Στα παραπάνω θα πρέπει να υπολογιστούν και οι προετοιμασίες του Συριακού Στρατού να προελάσει προς τα βόρεια από την προωθημένη του θέση στο χωριό Ayyashiyah, γεγονός που φαίνεται να αναγκάζει τους Τούρκους να επισπεύσουν τις προσπάθειες τους για προέλαση προς την πόλη Al-Bab.

Αυτή την εξέλιξη προσπαθούν με κάθε τρόπο να σταματήσουν οι ΗΠΑ προτείνοντας στην Άγκυρα την δημιουργία μια ζώνης ασφαλείας πλησίον των συνόρων κάτι που η Τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί εδώ και πολλά χρόνια.

Από το 2013 οι Τούρκοι ζητούν τη δημιουργία μιας ζώνης μήκους 95 χλμ και βάθους 45 χλμ η οποία θα καλύπτει μια έκταση 5000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του Τουρκικού Στρατού και των συμμαχικών δυνάμεων του FSA.

Επιπλέον οι Αμερικανοί εγγυώνται στους Τούρκους ότι οι Κούρδοι δεν πρόκειται να συνενώσουν εδαφικά το Καντόνι του Afrin με την περιοχή της πόλης Manbij και κατά επέκταση το Καντόνι του Kobani. Σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ ζητούν από τους Τούρκους να μην επιτεθούν στις δυνάμεις του SDF που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Η πολιτική των Αμερικανών στην Συρία αυτή τη στιγμή κινείται πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, αφού από την μία πλευρά οι Τούρκοι αποτελούν αναμφίβολα ένα σημαντικό μέρος της γεωπολιτικής εξίσωσης στην βόρεια Συρία, αλλά από την άλλη πλευρά το στρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ καθώς και η προεδρική υποψήφιος Hillary Clinton προκρίνουν την ενίσχυση των Κουρδικών δυνάμεων ώστε οι στρατιωτικές τους δυνάμεις να καταστούν η κύρια δύναμη για την καταστροφή του ISIS στη Συρία.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.