1.000 άμαχοι κρύβονται κάτω από το εργοστάσιο Αζοφστάλ – Επιστολή του Διοικητή της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών

Τουλάχιστον 1.000 άμαχοι κρύβονται στα υπόγεια καταφύγια κάτω από το αχανές χαλυβουργείο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Η δημοτική αρχή στην ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το εργοστάσιο αυτό, που εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ουκρανούς, στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι.

Οι άμαχοι είναι «κυρίως γυναίκες με παιδιά και ηλικιωμένοι» ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανάρτηση στο Telegram.

Όλη την περασμένη εβδομάδα διεξάγονταν οδομαχίες στη Μαριούπολη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να την θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους.

Διοικητής 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών: Σώστε τους άμαχους

Με ανοιχτή επιστολή του, ο Διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών του Ουκρανικού στρατού ζητά την απομάκρυνση των αμάχων,

Σε αυτή αναφέρει, «για περισσότερες από 50 ημέρες, οι υπερασπιστές της πόλης αμύνονται ηρωικά, παρά τις συντριπτικές εχθρικές δυνάμεις και τους συνεχείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, το πυροβολικό και τις ρουκέτες. Η Μαριούπολη εξακολουθεί να είναι μια ουκρανική πόλη, ό,τι κι αν σας λέει η ρωσική προπαγάνδα. Πολεμούμε σε σκληρές μάχες κάθε μέρα και συγκρατούμε χιλιάδες εχθρικά στρατεύματα, εμποδίζοντάς τους να προχωρήσουν. Αυτό γίνεται με υπεράνθρωπες προσπάθειες και μεγάλες απώλειες.

Αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Ο εχθρός έχει περικυκλώσει την πόλη και κρατά ομήρους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους Στις στρατιωτικές μας αποθήκες υπάρχουν γυναίκες, που κρύβονται με παιδιά, συμπεριλαμβανομένων μωρών. Κυρίως συγγενείς του στρατού μας, που αναζητούνται από τους Ρώσους. Χωρίς νερό, φαγητό οι τραυματίες μας πεθαίνουν κάθε μέρα, γιατί τα φάρμακα, τα απολυμαντικά και η αναισθησία έχουν τελειώσει

Οι ουκρανικές αρχές διαπραγματεύτηκαν ανθρωπιστικούς διαδρόμους με τους Ρώσους, στους οποίους συμμετέχει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, η ρωσική πλευρά δεν κράτησε τον λόγο της και όλες οι προσπάθειες ήταν μάταιες.

Παρακαλούμε τον κόσμο για βοήθεια για την εκκένωση των τραυματιών, των παιδιών, των γυναικών και των σορών των νεκρών. Υπήρχαν πολύ λίγες προσπάθειες για να γίνει αυτό! Καλούμε τους παγκόσμιους πολιτικούς, τα δημόσια και θρησκευτικά πρόσωπα να μην αδιαφορούν για τους ανθρώπους που έπεσαν στην παγίδα της Μαριούπολη παρά τη θέλησή τους

Τώρα εμείς, οι στρατιωτικοί, είμαστε αναγκασμένοι όχι μόνο να πολεμήσουμε τις συντριπτικές δυνάμεις του εχθρού, αλλά και να φροντίσουμε περισσότερους από χίλιους πολίτες Μην πιστεύετε τις υποσχέσεις της Ρωσίας για έναν «πράσινο διάδρομο» για τον στρατό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για φάρσα για την καταστροφή της ουκρανικής στρατιωτικής ομάδας στη Μαριούπολη χωρίς μάχη. Δεν θα τα παρατήσουμε και θα παλέψουμε μέχρι τέλους. Αλλά η πίστη μας στον όρκο δεν ήταν αρκετή για να απελευθερώσουμε τη Μαριούπολη. Η πόλη πρέπει να ξεμπλοκάρει άμεσα.

Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε βαριά όπλα. Είναι στην χέρια της ΕΕ και των ΗΠΑ να μας το παρέχουν. Τα βαριά όπλα για τους υπερασπιστές της Μαριούπολης θα σώσουν την ουκρανική στρατιωτική ομάδα.

Η Μαριούπολη μπορεί να σωθεί. Είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε μέχρι την τελευταία σταγόνα αίματος. Αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι ο κόσμος έχει κάνει ό,τι είναι δυνατό για αυτό. Τότε είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ακόμη και το αδύνατο για τη χώρα μας.

18.04.2022 Serhiy Volyna

ViaDiplomacy Newsroom