100 έως 200 εκατ. ευρώ ετοιμάζει η EBRD για Βοσνία – Ερζεγοβίνη

O Διευθυντής Γραφείου Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο Σεράγεβο, Ian Brown, ανακοίνωσε την πρόθεση της Τράπεζας για υπογραφή συμφωνιών-συμβολαίων σε Βοσνία – Ερζεγοβίνη εντός του έτους 2015, τα οποία θα υποστηρίξουν χρηματοδοτικά νέα έργα στη χώρα ύψους από 100 έως 200 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του προς τα τοπικά ΜΜΕ στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε στην Μπάνια Λούκα επ’ ευκαιρία της παρουσίασης του «transition report» για το έτος 2014, κ. Brown υποστήριξε ότι είναι δύσκολο να ειπωθεί μετά βεβαιότητος αυτήν την στιγμή πόσα έργα θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο των συμφωνιών αυτών και ότι ο ίδιος εκτιμά ότι θα είναι 10 με 20 έργα. Η δε εκταμίευση των πόρων θα γίνει με τρόπο παρόμοιο με το προηγούμενο έτος (2014), όταν και διατέθηκαν συνολικά 120 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση διαφόρων έργων.

Υπογραμμίσθηκε επίσης ότι το έτος 2014 επεφύλαξε εξαιρετικές δυσκολίες για την Βοσνία και Ερζεγοβίνη, εξ αιτίας κυρίως της κοινωνικής αναταραχής του Φεβρουαρίου, των καταστροφικών πλημμυρών του Μαΐου και της εκλογικής αναμέτρησης του Οκτωβρίου. Ωστόσο, παρά τις αρνητικές, για την οικονομία της χώρας, επιπτώσεις που ενέσκηψαν ως αποτέλεσμα των γεγονότων αυτών, σημαντική πρόοδος επετεύχθη όσον αφορά κυρίως στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, με ποσοστό 46% επί του συνόλου της χρηματοδότησης να προορίζεται σε αυτά και κυρίως στις οδικές υποδομές. Πιο συγκεκριμένα, υπογράφτηκαν 9 συμβόλαια ύψους 68 εκατ. ευρώ για τον τομέα των υποδομών ο οποίος αξιολογείται από την EBRD ως ο τομέας στον οποίο η χώρα έχει τις μεγαλύτερες ανάγκες χρηματοδότησης.

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Τράπεζας, Peter Sanfey, υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της που ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη αναμένεται να καταγράψει το 2015 ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ της τάξεως του 2,7%, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το έτος 2014 για το οποίο η EBRD εκτιμούσε ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ 0,2%.

Αναφερόμενος στις μελλοντικές προοπτικές για την οικονομία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, κ. Sanfey τόνισε ότι η χώρα θα πρέπει να δώσει έμφαση στην καινοτομία, η οποία και αποτελεί προαπαιτούμενο για την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και μεγέθυνσης της οικονομίας, και ότι οι τοπικές αρχές είναι αναγκαίο να συμβάλουν στην δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι είναι διάχυτη η γενική αίσθηση ότι η χώρα προχωράει μπροστά και εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι δυνάμεις οι οποίες είναι υπέρ της προώθησης μεταρρυθμίσεων τελικώς θα επικρατήσουν.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.