Την απόκτηση ακόμη 2-3 υποβρυχίων κλάσης Dolphin 2 από την Γερμανία εξετάζει το Ισραήλ

Την απόκτηση ακόμη 2-3 υποβρυχίων κλάσης Dolphin 2 από την Γερμανία φαίνεται να εξετάζει το Ισραήλ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Israeldefence.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Βερολίνο για την απόκτηση επιπλέον υποβρυχίων, τα οποία θα ενισχύσουν το υπάρχων στόλο υποβρυχίων, ο οποίος αποτελείται από τρία σκάφη της κλάσης Dolphin, τα INS Dolphin, INS Leviathan και INS Tekuma, καθώς και δύο υποβρύχια κλάσης Dolphin 2 που είναι εξοπλισμένα με σύστημα AIP, τα INS Tannin, INS Rahav και το υπό ναυπήγηση INS Dakar.

Τα υποβρύχια αποτελούν σημαντικό τμήμα της πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης του Ισραήλ, αφού είναι εξοπλισμένα με υποβρύχια εκτοξευόμενο ισραηλινής κατασκευής πύραυλο cruise εμβέλειας 1.500 χλμ εξοπλισμένο με 200 κιλών πυρηνική κεφαλή.

Για την εκτόξευση των συγκεκριμένων πυραύλων τα υποβρύχια διαθέτουν τέσσερις τορπιλοσωλήνες των 650 χλστ εκτός από τους έξι των 533 χλστ που χρησιμοποιούνται για την χρήση των συμβατικών τορπιλών.

Τα υποβρύχια αυτά αποτελούν ίσως την πιο ευέλικτη και δύσκολη να εντοπιστεί πλατφόρμα του Ισραήλ για την εξαπόλυση ενός εκδικητικού πυρηνικού πλήγματος σε περίπτωση που το Ισραήλ δεχτεί πυρηνική επίθεση, αφού χάρις στα έξι σκάφη που σύντομα το Ναυτικό της χώρας διαθέτει, η κυβέρνηση του Ισραήλ θα μπορεί να επιτύχει ένα βέβαιο πυρηνικό πλήγμα κατά οποιασδήποτε χώρας χρησιμοποιήσει πυρηνικά κατά του εβραϊκού κράτους.

Για το λόγο αυτό πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και αρκετά χρόνια το Ναυτικό του Ισραήλ διατηρεί 1-2 υποβρύχια στην Ερυθρά θάλασσα, ώστε να δύναται να πλήξει το Ιράν με τους πυραύλους cruise που αυτά μεταφέρουν σε περίπτωση αιφνιδιαστικού πλήγματος από την Τεχεράνη.

Όμως η διαρκής παρουσία τουλάχιστον ενός ισραηλινού υποβρυχίου στην Ερυθρά θάλασσα και ενός ακόμη στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτεί την αύξηση των διαθέσιμων μονάδων λόγω των μακρόχρονων περιόδων συντήρησης που τα υποβρύχια πρέπει να περάσουν κατά την διάρκεια της επιχειρησιακής τους ζωής.

Επιπλέον πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις παραληφθεί το 2018 το έκτο υποβρύχιο κλάσης Dolphin 2 το INS Dakar το Ισραηλινό Ναυτικό πρόκειται να αποσύρει, για άγνωστο λόγο, από την ενεργό δράση το πρώτο υποβρύχιο της κλάσης Dolphin τα INS Dolphin που απέκτησε το 1999 αφήνοντας το Ισραηλινό Ναυτικό με 5 μόνο υποβρύχια να περιπολούν διαρκώς χωρίς να παρουσιάζεται κάποιο επιχειρησιακό κενό σε δύο θαλάσσιες περιοχές την Ανατολική Μεσόγειο και την Ερυθρά θάλασσα, εγχείρημα πρακτικά αδύνατο με αυτά μόνο τα μέσα.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.