5 κορβέτες τύπου Avante 2020 παρήγγειλε η Σ. Αραβία απο την ισπανική εταιρεία Navantia

Ένα ηχηρό μήνυμα προς τις ΗΠΑ και την Τουρκίας έστειλε η Σαουδική Αραβία με την απόφαση της να αγοράσει 5 κορβέτες τύπου Avante 2020 από την ισπανική εταιρεία Navantia.

Το πρόγραμμα απόκτησης νέων μεγάλων μονάδων επιφανείας για το Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και μεταξύ των εταιρειών που προσέτρεξαν να καταθέσεων τις προτάσεις τους ήταν η εταιρεία Lockheed Martin, η οποία πρότεινε την φρεγάτα Multi-Mission Surface Combatant (MMSC) που αποτελεί μια έκδοση της φρεγάτας του Αμερικανικού Ναυτικού κλάσης Freedom.

Εκτός από τις ΗΠΑ στο Σαουδαραβικό πρόγραμμα υπέβαλαν πρόταση και οι Τούρκοι με την κορβέτα κλάσης Ada. Οι τελευταίοι πίστευαν ότι οι Σαουδάραβες θα προτιμούσαν το Τουρκικό πλοίο λόγω των στενών σχέσεων του Ερντογάν με τον Βασιλεία της Σ. Αραβίας, αλλά λόγω της κοινής θρησκείας που οι δύο λαοί μοιράζονται.

Τελικά οι Σαουδάραβες επέλεξαν την Ισπανική πρόταση, η οποία ήταν σαφώς πιο φτηνή από την Αμερικανική αφού το συνολικό κόστος ναυπήγησης των πέντε πλοίων στην Ισπανία φτάνει τα 2 δις ευρώ, όταν η Αμερικανική πρόταση έφτανε στο αστρονομικό ποσό των 11,25 δις δολαρίων για την ναυπήγηση…. τεσσάρων φρεγατών.

avante_2200

Το νέο πλοίο θα αποτελέσει έκδοση της κορβέτας  Avante 2020, η οποία με την σειρά αποτελεί εξέλιξη την κορβέτας Patrulleros Oceánicos de Vigilancia που ναυπηγήθηκε πριν από μερικά χρόνια για το Ναυτικό της Βενεζουέλας.

Τα πέντε πλοία θα ναυπηγηθούν στις εγκαταστάσεις της Navantia στο San Fernando και στο Ferreol της Ανδαλουσίας, διασφαλίζοντας για 5 χρόνια την απασχόληση 2.000 εργαζομένων.

Η ταχύτατη  ναυπήγηση των πλοίων ήταν ένας ακόμη λόγω που οι Σαουδάραβες επέλεξαν την ισπανική πρόταση σε σχέση με την Αμερικανική, αφού η εταιρεία Lockheed Martin ζητούσε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση του ναυπηγικού προγράμματος.

Η κορβέτα που οι Σαουδάραβες επέλεξαν έχει εκτόπισμα 2.500 τόνους, μήκος 98,9 μέτρα πλάτος, 13,6 μέτρα και βύθισμα 4,1 μέτρα.

infosobreaclasseguaiqueriabreabre

Το πλοίο μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 28 κόμβων χάρις στους 4 κινητήρες Diesel που διαθέτει, ενώ η αυτονομία του φτάνει τα 5.000 ναυτικά μίλια με ταχύτητα 15 κόμβων.

Ο εξοπλισμός του πλοίου περιλαμβάνει ένα κύριο πυροβόλο των 76χλστ/62, ένα πυροβόλο τύπου Rheinmetall/Oerlikon GDM-008 Millennium, δύο πολυβόλα των 12,7 χλστ, 8 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας, 8 κυψέλες κάθετα εκτοξευόμενων αντιαεροπορικών πυραύλων, δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες και δύο εκτοξευτές αναλωσίμων των 12 σωλήνων (συνολικά 24 σωλήνες).

Το πακέτο του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και οι αισθητήρες που το πλοίο διαθέτει περιλαμβάνουν ένα ραντάρ έρευνας 3D, ένα ραντάρ επιφανείας και ναυσιπλοΐας τεχνολογίας LPI, ένα ραντάρ ναυτιλίας, ένα ηλεκτρο-οπτικό σύστημα επιτήρησης και εγκλωβισμού, ένα ηλεκτρο-οπτικό σύστημα ελέγχου πυρός, ένα σύστημα ESM για ραντάρ και τηλεπικοινωνίες και ένα σύστημα σόναρ.

Ο εξοπλισμός του πλοίου συμπληρώνεται με το Κέντρο Ελέγχου Μάχης το οποίο διαθέτει 5 κονσόλες.

Τέλος, η κορβέτα τύπου Avante 2020 μπορεί να φιλοξενήσει και να παράσχει υποστήριξη σε ένα ελικόπτερο μέγιστου βάρους 10 τόνων όπως ΝΗ90, ΑΒ-212, ΑΒ-412 και AS-565 Panther.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.