108,9 εκατ. ευρώ θα δαπανήσει η Μόσχα για την κατασκευή αεροπορικής βάσης στην Αρκτική

Ακόμη ένα βήμα για τον αποκλειστικό έλεγχο της Αρκτικής πραγματοποίησε η Μόσχα με την αναγγελία αναβάθμισης της αεροπορικής βάσης Nagurskoye στην απομακρυσμένη νήσο Franz Josef Land.

Πρόκειται για ένα τεραστίων διαστάσεων έργο κατασκευής υποδομών αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας πρόκειται να δαπανηθούν 50,7 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του νέου διαδρόμου απο-προσγείωσης και ακόμα 58,2 εκατ. ευρώ για την κατασκευή υποδομών για το προσωπικό των 150 ατόμων που θα διαβιούν στην αεροπορική βάση μόνιμα ολόκληρο το έτος.

Το συνολικό ποσό των 108,9 εκατ. ευρώ θεωρείται  εντυπωσιακό ακόμη και για τα ρωσικά δεδομένα και επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδει η Μόσχα στην απόλυτη κυριαρχία στην περιοχή αυτή.

Η συγκεκριμένη βάση είχε κατασκευαστεί επί Ψυχρού Πολέμου στην δεκαετία του 1950 για την υποστήριξη των Σοβιετικών στρατηγικών βομβαρδιστικών που θα έπλητταν τις ΗΠΑ μέσω της Αρκτικής.

Για περισσότερα από 20 χρόνια η βάση είχε εγκαταλειφθεί και μόλις το 2012 ενεργοποιήθηκε ξανά. Το αεροδρόμιο απέχει 1.350 χλμ βόρεια της πόλης του Μουρμάνσκ και θα αποτελέσει μέρος της υποδομής που κατασκευάζεται για την λειτουργία της νεοσύστατης Στρατιωτικής Διοίκησης της Αρκτικής η οποία συγκροτήθηκε τον Απρίλιο του 2014.

Η νέα Διοίκηση θα έχει υπό τον έλεγχο της Δύο Ταξιαρχίες αεροσκάφη αναχαίτισης μεγάλης εμβέλειας  Mig-31 ελικόπτερα Mi-8 και αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir-S1.

Επιπλέον υπό την διοίκησης της θα βρίσκεται μέρος του Βόρειου Στόλου, η δε έδρα της βρίσκεται στην περιοχή του Arkhangelsk.

Το στρατηγικό σχέδιο της Ρωσίας για τον έλεγχο της περιοχής περιλαμβάνει την επαναλειτουργία και κατασκευή 10 αεροδρομίων τα οποία θα προστεθούν στα τέσσερα που λειτουργούν αυτή τη στιγμή.

Οι τεράστιοι ενεργειακοί πόροι που κρύβονται στον πυθμένα της Αρκτικής τα ορυκτά, καθώς και το άνοιγμα του βόρειου περάσματος από την θάλασσα Κάρα στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του Βερίγγειου πορθμού που επιτρέπει την ναυσιπλοΐα αρκετούς μήνες το χρόνο και η σημασία του για το διεθνές εμπόριο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αδιαφορίας στη Ρωσία.

Επενδύοντας τεράστια ποσά στην δημιουργία υποδομών και νέων στρατιωτικών δυνάμεων που θα διαφυλάττουν την ρωσική κυριαρχία στην περιοχή η Μόσχα προσπαθεί να προλάβει τις υπόλοιπες χώρες διεκδικητές της περιοχής όπως ο Καναδάς ή τη Δανία στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα για το ποιός είναι ο χωροφύλακας και ο εγγυητής της ασφάλειας στην περιοχή αυτή.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.