11 δισ. δολάρια έχουν κάνει «φτερά» από τα ταμεία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας PDVSA

Η Επιτροπή Ερευνών του Κογκρέσου της Βενεζουέλας ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου 11 δισ. δολάρια έχουν κάνει «φτερά» μεταξύ των ετών 2004 και 2014 από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας PDVSA.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής της αντιπολίτευσης Freddy Guevara αναφερόμενος στο ύψος του ποσού που «αγνοείται» είπε ότι «υπερβαίνει τον προϋπολογισμό πέντε χωρών της Κεντρικής Αμερικής» και συμπλήρωσε ότι υπάρχει ευρείας κλίμακας διαφθορά στην εταιρεία η οποία αποτελεί την «κότα με τα χρυσά αυγά» για την κυβέρνηση που αντιμετωπίζει προβλήματα.

«Μιλάμε για 11 δισ. δολάρια που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν» δήλωσε ο  Guevara παρουσιάζοντας την έκθεση της Επιτροπής για την PDVSA.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters η χώρα βρίσκεται εν μέσω μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, με ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.

Η PDVSA ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι «μπορεί να είναι δύσκολο» να πληρώσει το χρέος της αν δεν προχωρήσει μία ανταλλαγή ομολόγων.

«Αν η PDVSA δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τους διεθνείς πιστωτές της (…) είναι διότι έκλεψαν αυτά τα χρήματα» συμπλήρωσε ο Guevara.

Πηγή : http://www.capital.gr/story/3163429

Γιώργος Τσιμπούκης