12 Τούρκοι πράκτορες νεκροί στη Συρία και στο Β. Ιράκ – Νέες αποδείξεις για τη συνεργασία Άγκυρας-ISIS

Αποδείξεις για την στενή σχέση του τουρκικού κράτους με την οργάνωση ISIS ισχυρίζεται ότι διαθέτει το πρακτορείο ειδήσεων AhlulBayt News Agency (ABNA). Σύμφωνα με το ΑΒΝΑ συνολικά 12 άνδρες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και ειδικών δυνάμεων σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικά περιστατικά στις πόλεις Mosul στο βόρειο Ιράκ και Kobani στην βόρεια Συρία ακριβώς πάνω στα σύνορα με την Τουρκία.

Και στις τρείς περιπτώσεις τα άτομα αυτά ήταν ντυμένα με ρούχα της οργάνωσης ISIS, ενώ διέθεταν και ταυτότητες που είχε εκδώσει η ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση.

Πιο αναλυτικά κατά την διάρκεια επιχειρήσεων του ιρακινού Στρατού στην περιοχή της πόλης Mosul πυρά πυροβολικού έπληξαν ένα κρησφύγετο της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ αφού οι παρατηρητές πυροβολικού του ιρακινού Στρατού εντόπισαν σε αυτό το οικοδόμημα άνδρες ντυμένους με στολές της ISIS.

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν ο θάνατος των Τούρκων πρακτόρων, ενώ όπως αποδείχτηκε αργότερα ορισμένοι από τους Τούρκους που σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή εργάζονταν στο προξενείο της Τουρκίας στην Mosul αλλά ποτέ δεν το είχαν επισκεφτεί. Σύμφωνα με το πρακτορείο ABNA οι νεκροί Τούρκοι πράκτορες που εντοπίστηκαν είναι οι
1- İskender Demir
2- Murat Tin
3- Serdar Karaçam (ή Karaçay)
4- Hikmet Y. (ο οποίος βρέθηκε με διαβατήριο Ιορδανίας με το όνομα Muhammed Hammash)
Τα πτώματα των νεκρών Τούρκων πρακτόρων μεταφέρθηκαν στη χώρα τους ενώ από την επίθεση υπήρχε και ένας τραυματίας το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφτηκε

Το δεύτερο περιστατικό στο οποίο οι Τούρκοι θρήνησαν θύματα συνέβη στην κουρδική πόλη Kobani στην βόρεια Συρία όταν άνδρες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και των ειδικών δυνάμεων προσπάθησαν να εισχωρήσουν την πόλη από τα τουρκικά σύνορα και σκοτώθηκαν από Κούρδους μαχητές Συνολικά 5 Τούρκοι σκοτώθηκαν στην απόπειρα αυτή τα ονόματα των οποίων είναι
1- Mustafa Turan
2- Halil İbrahim T.
3- Hızır K.
4- Murat Çolak
Ο πέμπτος Τούρκος που σκοτώθηκε, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφτηκε μεταφέρθηκε στην Τουρκία από τις επιτιθέμενες τουρκικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τους Κούρδους οι Τούρκοι πράκτορες και άνδρες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων διέθεταν μαζί τους συστήματα GPS, καθώς και πληροφορίες για να επιτύχουν επαφή με συνεργάτες της ΜΙΤ που δρουν μέσα στην πόλη Kobani, ενώ κατείχαν και ταυτότητες της ISIS.

Εκτός από τα παραπάνω περιστατικά το πρακτορείο ΑΒΝΑ αναφέρει ότι ακόμη τρείς πράκτορες της ΜΙΤ σκοτώθηκαν σε διάφορα περιστατικά στο Ιράκ. Πρόκειται για τους
1- Necmettin Tuna (ή Turna)
2- Çağrı Ceyhan (Υπολοχαγός, Πιλότος της τουρκικής Αεροπορίας Στρατού, ο οποίος σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού ΓΕΕΘΑ σκοτώθηκε σε αεροπορικό ατύχημα Kocaeli ενώ στην πραγματικότητα βρισκόταν σε μυστική αποστολή στο Ιράκ όπου και σκοτώθηκε)
3-Deniz M.
Στα πτώματα των Τούρκων στρατιωτικών και πρακτόρων βρέθηκαν διευθύνσεις από τα κρησφύγετα που διατηρεί στο Ιράκ η ΜΙΤ καθώς και τηλέφωνα επικοινωνίας με άλλα στελέχη της ΜΙΤ.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.