Επίσκεψη του ΑΝΥΕΘΑ στα ναυπηγεία Ελευσίνας – Το Μάιο του 2018 παραδίνονται οι δύο Super Vita

Την πορεία του ναυπηγικού προγράμματος των πυραυλακάτων Super Vita στα ναυπηγεία Ελευσίνας επιθεώρησε την Τετάρτη 26 Ιουλίου ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημερώθηκε από το Ναυτικό Κλιμάκιο Ελευσίνας, για την πρόοδο των εργασιών στα υπό κατασκευή πυραυλακάτων (Ρ 72) Καραθανάσης και (Ρ 73) Βλαχάκος, οι οποίες αποτελούν το 6ο και 7ο πλοίο του ναυπηγικού προγράμματος Super Vita.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του ο Αναπληρωτής Υπουργός  Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας συναντήθηκε και συζήτησε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και την Διοίκηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Οι εργασίες για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης των δύο πλοίων συνεχίζονται κανονικά με στόχο την παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό των δύο πυραυλακάτων στις αρχές του Μαΐου του 2018, με βάση την συμφωνία που υπέγραψε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας τον Δεκέμβριο του 2015 και την ψήφιση από την Βουλή της τροπολογίας υπ’ αριθμόν 163/17 της 28/1/2016 για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης και την παράδοση των δύο πυραυλακάτων στο Πολεμικό Ναυτικό.

Όπως αναφέρει η σχετική συμφωνία το Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνει το συντονισμό της ολοκλήρωσης της ναυπήγησης των δύο πλοίων, ενώ εκ μέρους της εταιρείας «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας Α.Ε.» αναλαμβάνονται οι υποχρεώσεις «καταβολής του 30% του καθαρού μισθού κάθε εργαζόμενο, και το Πολεμικό Ναυτικό συμβάλλει στο συνολικό κόστος των εν λόγω εισφορών με καταβολή 70% αυτών.

Επιπλέον το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε με 40 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διοχετευτούν εντός μιας περιόδου τριών ετών 2016-2018 (10 εκατ. ευρώ για το 2016, 20 εκατ. ευρώ για το 2017 και 10 εκ. ευρώ για το 2018).

Από τη χρηματοδότηση αυτή τα 22,5 εκατ. ευρώ προβλέπονται για μισθούς των εργαζομένων της εταιρίας μέχρι την ολοκλήρωση του ναυπηγικού προγράμματος και τα 17,5 εκατ. ευρώ για εργασίες και την προμήθεια υλικών. Ποσά άνω των 40 εκ. ευρώ καταλογίζονται σε βάρος των κατεχόμενων από το Πολεμικό Ναυτικό εγγυητικών επιστολών προκαταβολής, οι οποίες παραμένουν σε ισχύ μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Η ολοκλήρωση της ναυπήγησης των δύο Super Vita και η ταχύτατη ένταξη τους στην δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού αποτελεί βασικό στόχο της ηγεσίας του ΓΕΝ, η οποία διαχρονικά εν μέσω οικονομικής κρίσης κατάφερε να φέρει σε πέρας

·         Την ναυπήγηση των 3 υποβρυχίων Type 214 και του ενός Type 209/1400 AIP,

·         Την συντήρηση και μερική αναβάθμιση των φρεγατών κλάσης Έλλη,

·         Την ένταξη σε υπηρεσία των τριών από τα τέσσερα Zubr,

·         Την ανακατασκευή της πυραυλακάτου (P22) Μυκόνιος τύπου Combattante-IIIA,

·         Την αναβάθμιση των δυνατοτήτων των πυραυλακάτων  (P20) Λάσκος, (P21) Μπλέσσας και (P23) Τρουπάκης, τύπου Combattante-IIIA, καθώς και των πυραυλακάτων (P29) Σταράκης, (P26) Ντεγιάννης,  (P24) Καβαλούδης, (P27) Ξένος και (P28) Σιμιτζόπουλος  τύπου Comabattante-IIIB.

Γιώργος Τσιμπούκης