16 δισ δολάρια θα δαπανήσει η Σ. Αραβία για την ενίσχυση του στόλου του Περσικού Κόλπου

Αποφασισμένη να ενισχύσει το στόλο της στον περσικό Κόλπο είναι η Σαουδική Αραβία η οποία πρόκειται τα επόμενα χρόνια να δαπανήσει 16 δις δολάρια για την απόκτηση φρεγατών κορβετών περιπολικών ανοικτής θαλάσσης  αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και UAV επιτήρησης.

Πιο αναλυτικά η συνεχόμενη ενίσχυση του Ιρανικού Ναυτικού καθώς και της ναυτικής δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης έχουν ανησυχήσει την σαουδαραβική ηγεσία η οποία σχεδίασε ένα μακροπρόθεσμο ναυπηγικό πρόγραμμα για την ενίσχυσης του στόλου του Περσικού Κόλπου σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του Στόλου της Ερυθράς θάλασσας ο οποίος διαθέτει πλοία γαλλικής ναυπήγησης και πιο ειδικά τρείς φρεγάτες κλάσης Al Riyadh και τέσσερις φρεγάτες κλάσης  Al Madinah.

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Σαουδαραβικού Ναυτικού περιλαμβάνει την απόκτηση τεσσάρων φρεγατών μιας βαρύτερα εξοπλισμένης έκδοσης της αμερικανικής κλάσης Freedom,  6 κορβέτες, 20-24 περιπολικά ανοικτής θαλάσσης, 3 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, 10 ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού αγώνα και 30-50 UAV για την πραγματοποίηση αποστολών επιτήρησης.

Όπως αναφέρθηκε το συνολικό κόστος του εν λόγω προγράμματος θα φτάσει τα 16 δις δολάρια και θα αποτελέσει πεδίο λαμπρό για τον ανταγωνισμό μεταξύ μεγάλων διεθνών εταιρειών.

Ένα ακόμη πρόγραμμα το οποίο ενώ στο παρελθόν είχε ανακοινωθεί αλλά αργότερα καλύφθηκε από άκρα μυστικότητα είναι ην απόφαση της σαουδαραβικής κυβέρνησης να αγοράσει γερμανικά υποβρύχια για τον Περσικό Κόλπο και την Αραβική θάλασσα.

Στην ευρύτερη περιοχή υποβρύχια διαθέτει μόνο το Ιράν και ο σύμμαχος της Σ. Αραβίας το Πακιστάν.

Στον τομέα αυτό οι Ιρανοί διαθέτουν σημαντική εμπειρία και έχουν ναυπηγήσει με ιδία μέσα υποβρύχια μικρού και μεσαίου μεγέθους τα οποία επιχειρούν ήδη στον Περσικό Κόλπο ενώ διαθέτουν και τρια υποβρύχια σοβιετικής ναυπήγησης τύπου Kilo.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.