16 Τούρκοι στρατιώτες νεκροί σε 48 ώρες – Η μάχη για την κατάληψη της Al Bab αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη για τον Τουρκικό Στρατό (Video)

Περισσότερο αποτελεσματικοί από ότι εκτιμούσαν οι Τούρκοι Στρατηγοί αποδείχτηκαν οι αντάρτες του ISIS αφού μέσα σε δύο ημέρες (21-22 Δεκεμβρίου) ο Τουρκικός Στρατός έχασε 16 στρατιώτες και 33 στρατιώτες του τραυματίστηκαν εκ των οποίων οι έξι σοβαρά, σε τρείς διαφορετικές επιθέσεις αυτοκτονίας πλησίον της πόλης Al Bab, ενώ οι δύο Τούρκοι αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν τελικά πριν από αρκετές ημέρες από το ISIS.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικά και αραβικά ΜΜΕ τις τελευταίες δύο ημέρες οι αντάρτες του ISIS που υπερασπίζονται την πόλη κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τον Τουρκικό Στρατό και πιο ειδικά τους άνδρες της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομέων στην περιοχή του νοσοκομείου της πόλης  Al Bab με οχήματα αυτοκτονίας SVBIED και σε δύο ακόμη σημεία στην περίμετρο της πόλης.

Από τις επιθέσεις συνολικά 16 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν 3 άρματα μάχης τύπου Leopard 2A4TR της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας του 3ου Σώματος Στρατού της 1ης Στρατιάς από το Maltepe της Κωνσταντινούπολης απωλέσθηκαν (Νο 532 και Νο 195528) καθώς και ένα ΤΟΜΑ τύπου ACV-15.

Οι Τούρκοι είχαν καταλάβει το χώρο του νοσοκομείου όταν δέχθηκαν χτες 21 Δεκεμβρίου επίθεση από SVBIED για να ακολουθήσει επίθεση στρατευμάτων του Ισλαμικού Κράτους με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να υποχωρήσουν. Εκτός από το νοσοκομείο οι αντάρτες κατέλαβαν και τον λόφο Sheikh Aqil που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του νοσοκομείου.

Σε φωτογραφίες που οι αντάρτες δημοσίευσαν φαίνονται ξεκάθαρα τα τουρκικά άρματα μάχης και το ΤΟΜΑ τα οποία όμως αργότερα καταστράφηκαν από τουρκικά F-16 τα οποία βομβάρδισαν την περιοχή.

Εκτός όμως από αυτά τα τρία περιστατικά οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους έπληξαν με αντιαρματικούς πυραύλους ένα όχημα ACV-15 το οποίο είχε παραδοθεί από τον Τουρκικό Στρατό στους άνδρες του FSA, ένα όχημα τύπου Kirpi, και ένα ακόμη άρμα μάχης Leopard 2A4 με αντιαρματικό πύραυλο τύπου 9K115-2 Metis-M.

Τέλος αργά το βράδυ της Πέμπτης το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι εκτέλεσε τους δύο Τούρκους καταδρομείς που είχε αιχμαλωτίσει τις προηγούμενες μέρες.

Από  την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων (24 Αυγούστου) στην βόρεια Συρία ο Τουρκικός στρατός έχει χάσει 40 άνδρες, έχει απολέσει 3-4 άρματα μάχης Leopard 2A4TR,  3 M60T και ένα M60A3,  2 αυτοκινούμενα πυροβόλα T-155, ένα ΤΟΜΑ τύπου ACV-15 και ένα όχημα τύπου Cobra.

Επιπλέον έχουν πληγεί είτε με πυραύλους, είτε με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς ακόμη 13 άρματα μάχης M60T Sabra, 3 Leopard 2A4TR, 6 τεθωρακισμένα οχήματα ACV-15, και δύο Kirpi MRAP.

https://www.youtube.com/watch?v=CWYW-dV-TjE

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.