17 εκ ευρώ από την Ουγγαρία στους Σέρβους της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε άλλα 17 εκατομμύρια ευρώ οικονομικές επιχορηγήσεις για τη σερβοκρατούμενη οντότητα της Δημοκρατίας Σέρπσκα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μέρος του πακέτου επιχορήγησης 35 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

«Στις αρχές Ιουνίου, άλλα 17 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για αγρότες που αγοράζουν ουγγρικά αγροτικά μηχανήματα», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto μετά τη συνάντηση με τον Sasa Kosarac, υπουργό Εμπορίου για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Παρασκευή στη Βουδαπέστη.

Ο Szijjarto υπενθύμισε ότι 11 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη διανεμηθεί σε 768 αγρότες και τοπικές επιχειρήσεις στη Δημοκρατία της Σέρπσκα .

Η ουγγρική κυβέρνηση αποδεικνύεται ιδιαίτερα γενναιόδωρη προς τη σερβοκρατούμενη οντότητα της Βοσνίας, της οποίας ο ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ θεωρείται στενός σύμμαχος του εθνικιστή-λαϊκιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Στα τέλη του περασμένου έτους, η κρατική Eximbank της Ουγγαρίας παρείχε ένα ζωτικής σημασίας δάνειο 110 εκατομμυρίων ευρώ στη Δημοκρατία Σέρπσκα για να αποτρέψει τη χρεοκοπία. Ο υπουργός Οικονομικών Ζόρα Βίτκοβιτς παραδέχτηκε τότε ότι «τώρα δεν θα υπάρχει πρόβλημα αποπληρωμής των ήδη υπαρχόντων δανείων».

Το 2021, σε μια επίσκεψή του στη Μπάνια Λούκα, ο Όρμπαν πρόσφερε 100 εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των Ούγγρων φορολογουμένων στον Ντόντικ, κάτι που αιφνιδίασε ακόμη και τη δική του κυβέρβνηση. Το Υπουργείο Εξωτερικών χρειάστηκε μισό χρόνο για να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Τέλος, ο Szijjarto ανακοίνωσε το σχέδιο μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ύψους 35 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2022. Τίποτα δεν είναι γνωστό για τα υπόλοιπα χρήματα που υποσχέθηκαν.

Υπάρχουν εικασίες ότι σε αντάλλαγμα Ούγγροι επενδυτές αποκτούν πρόσβαση στις ενεργειακές εταιρείες της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Τον Αύγουστο του 2022, η ουγγρική εταιρεία Lugos Renewables παραδέχτηκε ότι η Elektroprivreda RS, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στη Δημοκρατία της Σέρπσκα, της πούλησε το 70 τοις εκατό του μεγαλύτερου έργου ηλιακής ενέργειας της περιοχής στο Trebinje χωρίς διαγωνισμό. Η πώληση πραγματοποιήθηκε μετά την επίσκεψη του Orban τον Νοέμβριο του 2021 στη Μπάνια Λούκα.

Σε πολιτικούς όρους, ο Όρμπαν υποσχέθηκε επίσης την υποστήριξή του στον Ντόντικ ενόψει των εκλογών στη Βοσνία πέρυσι και έχει απειλήσει επανειλημμένα να μπλοκάρει τυχόν κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μπάνια Λούκα λόγω των αυτονομιστικών πολιτικών του Ντόντικ.

Στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, ο Szijjarto υπογράμμισε για άλλη μια φορά τη σταθερή υποστήριξη της Ουγγαρίας για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και προειδοποίησε ότι οι καθυστερήσεις στη διαδικασία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αστάθεια στην περιοχή.

«Η ειρήνη και η σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας της Ουγγαρίας», είπε ο Szijjarto, «και ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι με την ολοκλήρωση στην ΕΕ και την οικονομική ανάπτυξη».

(πηγή: balkaninsight.com)

ViaDiplomacy Newsroom