1,9 δις δολάρια σε Αμερικανικές εταιρείες για την απομάκρυνση εξοπλισμού δικτύου από κινεζικές εταιρείες που θεωρούνται απειλές για την Εθνικής Ασφάλεια

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα ανοίξει ένα πρόγραμμα ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αποζημίωση των αμερικανικών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών για την απομάκρυνση του εξοπλισμού δικτύου από κινεζικές εταιρείες που θεωρούνται απειλές εθνικής ασφάλειας, όπως η Huawei και η ZTE Corp.

Το πρόγραμμα, το οποίο οριστικοποιήθηκε τον Ιούλιο, θα ανοίξει στις 29 Οκτωβρίου για αιτήσεις έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.

Πέρυσι, η FCC όρισε τις Huawei και ZTE ως απειλές εθνικής ασφάλειας για τα δίκτυα επικοινωνιών – μια δήλωση που απαγόρευσε στις αμερικανικές εταιρείες να χρησιμοποιήσουν κρατικό ταμείο 8,3 δισ. Δολαρίων για την αγορά εξοπλισμού από τις εταιρείες. Η FCC υιοθέτησε τον Δεκέμβριο κανόνες που απαιτούν από τους μεταφορείς με εξοπλισμό ZTE ή Huawei να «ξηλώνουν και να αντικαθιστούν» αυτόν τον εξοπλισμό.

Το ζήτημα είναι μεγάλο για τους αγροτικούς αερομεταφορείς που αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος και δυσκολία στην εξεύρεση εργαζομένων για να αφαιρέσουν και να αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό.

Η FCC τον Σεπτέμβριο του 2020 υπολόγισε ότι θα κοστίσει 1,837 δισεκατομμύρια δολάρια για την αφαίρεση και αντικατάσταση εξοπλισμού Huawei και ZTE από δίκτυα.

Τον Ιούνιο, η FCC ψήφισε για να προωθήσει ένα σχέδιο απαγόρευσης εγκρίσεων για εξοπλισμό στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα των ΗΠΑ από κινεζικές εταιρείες που θεωρούνται απειλές εθνικής ασφάλειας όπως η Huawei και η ZTE. Η FCC θα μπορούσε επίσης να ανακαλέσει προηγούμενες άδειες εξοπλισμού που είχαν εκδοθεί σε κινεζικές εταιρείες. Τον Μάρτιο, η FCC όρισε πέντε κινεζικές εταιρείες ως απειλές για την εθνική ασφάλεια βάσει ενός νόμου του 2019 που αποσκοπεί στην προστασία των αμερικανικών δικτύων επικοινωνιών.

Οι επηρεαζόμενες εταιρείες περιελάμβαναν τις προηγουμένως ονομαζόμενες Huawei και ZTE, καθώς και την Hytera Communications Corp, την Hangzhou Hikvision Digital Technology Co και την Zhejiang Dahua Technology Co.

Τον Αύγουστο του 2020, η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αγοράζουν αγαθά ή υπηρεσίες από οποιαδήποτε από τις πέντε κινεζικές εταιρείες.

ViaDiplomacy Newsroom