20 αποστολές βομβαρδισμού πραγματοποίησαν σήμερα τα ρωσικά αεροσκάφη στη Συρία

Μετά από δύο περίπου εβδομάδες προετοιμασιών το ρωσικό αεροπορικό απόσπασμα στην αεροπορική βάση Bassel Al Assad νότια της Λατάκειας, ξεκίνησε σήμερα 30 Σεπτεμβρίου τους βομβαρδισμούς κατά στόχων κυρίως στην βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αεροσκάφη Su-24M2 και πιθανόν Su-25SM πραγματοποίησαν 20 αποστολές σήμερα κατά επτά διαφορετικών περιοχών.

Τα ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» στην βόρεια και νότια Συρία και πιο συγκεκριμένα στις πόλεις Rastan και Talbisah στην επαρχία Homs, στις πόλεις Ltamenah, Tal Wasit, Mansoura και Kafr Zita στην επαρχία Hama, στα χωριά Ghamam, Bani Zayd και Deir Hanna στην επαρχία Latakia και στην πόλη Aqarbs στην επαρχία Dara’a.

Τα ρωσικά βομβαρδιστικά έπληξαν το αρχηγείο της οργάνωσης Tajammu al-Izzah στην πόλη Ltamenah βόρεια της πόλης Hama, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στην διεθνή κοινότητα αφού η συγκεκριμένη οργάνωση βρίσκεται υπό την σκέπη του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ οι οποίες την εξοπλίζουν με αντιαρματικούς πυραύλους BGM-71 TOW.

Παράλληλα με τους βομβαρδισμούς στην πόλη Ltamenah οι Ρώσοι έπληξαν στόχους στον θύλακα που ελέγχει ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός γύρω από τις πόλεις Rastan και Talbisah βόρεια της πόλης Homs.

Επιπλέον τα Su-24M2 έπληξαν στόχους στα χωριά Ghamam, Bani Zayd και Deir Hanna στην επαρχία Latakia τα οποία βρίσκονται κοντά στην γραμμή που οριοθετεί τις περιοχές που οι ισλαμιστές της Al Nusra κατέλαβαν την Άνοιξη του 2014.

Τέλος ρωσικά βομβαρδιστικά έπληξαν αρχηγείο της 24ης Μεραρχίας του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» στην επαρχία Dara’a.

Το βράδυ της ιδίας ημέρας το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε ένα βίντεο από τις επιχειρήσεις όπου φαίνεται πως τα ρωσικά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν συμβατικές βόμβες χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία καθώς και βόμβες διασποράς. Οι βομβαρδισμοί καταγράφηκαν από ρωσικό UAV.

Πάντως πρώτη ημέρα των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών δεν επλήγη κανένας στόχος του ISIS

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.