Το 2018 παραδίνονται τα δύο πρώτα τουρκικά F-35A Lightning II

Ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες η κατασκευή των δύο πρώτων μαχητικών F-35A της Τουρκικής Αεροπορίας, τα οποία θα παραδοθούν από το εργοστάσιο το 2018.

Τα δύο αεροσκάφη παραγγελθήκαν από την Τουρκική κυβέρνηση στις 6 Μαΐου του 2014 και ανήκουν στην διαμόρφωση Βlock-3F της Παρτίδας 10 της φάσης Αρχικής Παραγωγής Χαμηλού Ρυθμού (Low Rate Initial Production – 10 LRIP).

Στην κατασκευή των αεροσκαφών συμμετέχουν και οι Τουρκικές εταιρείες Alp Aviation & Kale Aerospace, Kale Pratt & Whitney, ASELSAN και AYESAS.

Θα ακολουθήσει η κατασκευή των 4 F-35A που παραγγέλθηκαν από την Τουρκική κυβέρνηση στις 8 Ιανουαρίου του 2015, τα οποία θα ανήκουν στην Παρτίδα 11 της φάσης Αρχικής Παραγωγής Χαμηλού Ρυθμού (Low Rate Initial Production – 11 LRIP) και θα παραδοθούν από το εργοστάσιο το 2019.

Τέλος  αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης κατασκευής των 8 F-35A τα οποία παραγγέλθηκαν από την Τουρκική κυβέρνηση στις 9 Μαρτίου του 2016, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία παράδοσης τους.

Συνολικά η Τουρκική κυβέρνηση έχει παραγγείλει μέχρι σήμερα 14 F-35A και έχει δεσμευτεί ότι θα αποκτήσει 100 F-35A αν και η σύνθεση του αριθμού των αεροσκαφών μπορεί τελικά να μεταβληθεί, αφού η ναυπήγηση του νέου ελαφρού αεροπλανοφόρου του Τουρκικού Ναυτικού TCG Anadolu (L-408) και η δυνατότητα εξοπλισμού του με τουλάχιστον 10-12 μαχητικά F-35B (SVTOL) μπορεί να μεταβάλει την σύνθεση της τουρκικής παραγγελίας για τα F-35.

Αν και τα δύο πρώτα αεροσκάφη θα παραδοθούν όπως αναφέρουν οι Τούρκοι το 2018, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, ώστε να δημιουργηθεί η πρώτη ομάδα Τούρκων χειριστών που θα φέρει τα αεροσκάφη στην Τουρκία και θα εκπαιδεύσει τους υπόλοιπους Τούρκους πιλότους της  172 Filo «Sahin» της 7 AJU, στην αεροπορική βάση Erhac της επαρχίας της Μαλάτιας, η οποία ανήκει στη 2η Διοίκηση Τακτικών Αεροπορικών Δυνάμεων (2 HKK).

Η δεύτερη Τουρκική Filo που θα εξοπλιστεί με το F-35A θα είναι η 171 Filo «Korsan» η οποία επίσης εδρεύει στην 7η Κύρια Βάση Αεριωθουμένων στην βάση Erhac.

Το επόμενο βήμα είναι ο εξοπλισμός των δύο Filo111 Filo και 112 Filo «Seytan της 1 AJU με το νέο αεροσκάφος.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία και τον δημοσιευμένο μέχρι σήμερα ρυθμό παραδόσεων των αεροσκαφών, εκτιμάται ότι η πρώτη Filo της Τουρκικής Αεροπορίας εξοπλισμένη με αεροσκάφη F-35A θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη το 2021-2022.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.