Το 2018 παραλαμβάνονται από τον Ρωσικό Στρατό τα πρώτα άρματα μάχης T-90M

Έτοιμος να παραλάβει το 2018 τα πρώτα άρματα μάχης T-90M από την εταιρεία  Uralvagonzavod (UVZ) είναι ο Ρωσικός Στρατός σύμφωνα με δημοσιεύματα των ρωσικών ΜΜΕ.

Το συγκεκριμένο άρμα είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 2011 και πρόκειται να ενσωματώσει τις τεχνολογίες που έχουν αναπτυχτεί για το άρμα μάχης T-14 Armata.

Αν και η φιλοδοξία του Ρωσικού Στρατού ήταν να παραλάβει μέχρι το 2025 συνολικά 2.300 άρματα μάχης T-14 Armata η οικονομική κατάσταση της χώρας με τον μειωμένο αμυντικό προυπολογισμό έχουν οδηγήσει το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε μια συμβιβαστική λύση με την παραγωγή του T-14 Armata παράλληλα με την παραγωγή του αναβαθμισμένου Τ-90 και την δημιουργία ενός μεικτού στόλου με τα δύο αυτά άρματα μάχης.

Η νέα έκδοση του ρωσικού άρματος θα είναι εξοπλισμένη με γρίλιες θωράκισης, με νέας τεχνολογίας αντιδραστική θωράκιση και με σύστημα ενεργού προστασίας.

Το T-90M θα είναι εξοπλισμένο με πυροβόλο λείας κάνης ρύπου 2A46M-4 διαμετρήματος 125 χλστ το οποίο μπορεί να εξαπολύσει το αντιαρματικό βλήμα 9K119 Refleks (NATO : AT-11 Sniper-B).

Επιπλέον το άρμα θα είναι εξοπλισμένο με ένα τηλεχειριζόμενο πυργίσκο ο οποίος θα πολυβόλο τύπου φέρει ένα βαρύ NSVT διαμετρήματος 12.7 χλστ. Το T-90M διαθέτει τον κινητήρα B-92C2 των 1.000 ίππων μπορεί να αναπτύξει εκτός δρόμου μέγιστη ταχύτητα 60 χλμ/ώρα διαθέτει εμβέλεια 500 χλμ και το πλήρωμα του είναι τριμελές.

Την περίοδο αυτή το άρμα μάχης πραγματοποιεί τις κρατικές δοκιμές αποδοχής με στόχο το 2018 να ξεκινήσει η μαζική του παραγωγή και να παραδοθούν οι πρώτες μονάδες στο Ρωσικό Στρατό.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της νέας έκδοσης του Τ-90 είχε η εμπειρία που απέκτησε ο9 Ρωσικός Στρατός στον πόλεμο της Συρίας όπου έχει αποσταλεί αριθμός αρμάτων μάχης τύπου Τ-90Α

Φωτογραφίες από  Decoder / otvaga2004.mybb.ru

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.