Το 2020 οι παραδόσεις των πρώτων 15 αρμάτων μάχης Altay

Άκρως αποκαλυπτική για το μέλλον του προγράμματος ανάπτυξης του νέου τουρκικού άρματος μάχης Altay είναι η μελέτη του Τουρκικού Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) για την περίοδο 2017-2021.

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε από την υπηρεσία τα πρώτα 15 άρματα μάχης Altay θα παραδοθούν από την εταιρεία που θα τα κατασκευάσει το 2020. Ουσιαστικά τα πρώτα άρματα μάχης βιομηχανικής παραγωγής του συγκεκριμένου προγράμματος θα παραδοθούν στον Τουρκικό Στρατό 13 χρόνια αφότου η εταιρεία OTOKAR υπογράψει με το SSM το συμβόλαιο ανάπτυξης του Altay.

Σύμφωνα με την δημοσιευμένη μελέτη την επόμενη χρονιά η ανάδοχος εταιρεία θα παραδώσει ακόμη 20 άρματα ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό το 2021 σε 35 άρματα μάχης Altay.

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί ακόμη μια απόδειξη για τα προβλήματα και τις αντιπαλότητες που χαρακτηρίζουν την ανάπτυξη του τουρκικού άρματος, αφού η τουρκική εταιρεία TÜMOSAN Motor ve Traktor Sanayi AS που ανέλαβε να αναπτύξει τον εγχώριο κινητήρα ο οποίος θα εξόπλιζε το Altay κατέθεσε πριν από μερικές εβδομάδες την σύμβαση που είχε υπογράψει με το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας λόγω αδυναμίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Από την άλλη πλευρά αν και η εταιρεία OTOKAR ανέλαβε έναντι 520 εκατ. δολαρίων να αναπτύξει το νέο άρμα μάχης δεν είναι βέβαιο για πολιτικούς λόγους ότι θα αναλάβει και το συμβόλαιο για την μαζική του παραγωγή.

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε το συμβόλαιο για την μαζική παραγωγή του Altay θα υπογραφεί το 2017 και όπως αναφέρθηκε νωρίτερα τα πρώτα άρματα παραγωγής θα παραδοθούν σε τρία χρόνια από σήμερα.

Αυτή την περίοδο εξελίσσεται ένα έντονος ανταγωνισμός στο παρασκήνιο για το χρυσοφόρο αυτό συμβόλαιο για την κατασκευή 250 αρμάτων μάχης Altay, με βασικούς ανταγωνιστές της OTOKAR και την φιλική προς την οικογένεια Ερντογάν επίσης τουρκική εταιρεία BMC.

Η τελευταία ανήκει κατά 50% στον επιχειρηματία Ethem Sancak ο οποίος διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις με τον Τούρκο πρόπεδρο και κατά 50% σε επενδυτικό ίδρυμα του Κατάρ μια χώρα που γενναιόδωρα τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην Τουρκία.

Πάντως η πρόβλεψη της μελέτης του Τουρκικού Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας για την έναρξη μαζικής παραγωγής του Altay το 2019 ουσιαστικά και την παράδοση των 15 πρώτων αρμάτων το 2020 ευνοεί την εταιρεία BMC η οποία αυτή την περίοδο κατασκευάζει ένα νέο εργοστάσιο στην επαρχεία Sakarya (Σαγγάρειος)  σε έκταση (222 εκτάρια) που παραχωρήθηκε από το τουρκικό Δημόσιο. Το εργοστάσιο θα είναι έτοιμο το 2018 θα απασχολεί 4.000 άτομα και η συνολική επένδυση φτάνει τα 1,3 δις τουρκικές λίρες (325 εκατ. ευρώ).

Η εταιρεία BMC διαθέτει ένα εργοστάσιο στην περιοχή της Σμύρνης το οποίο θα κλείσει και το σύνολο των εργασιών του θα μεταφερθούν στο νέο εργοστάσιο που αυτή την περίοδο χτίζεται.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.