Το 2020 η πρώτη πυροβολαρχία S-400 Triumf στην Τουρκία

Το 2020 θα παραδοθεί από την Ρωσία στην Τουρκία η πρώτη μονάδα πυρός του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 Triumf μετά την σχετική συμφωνία που οι δύο χώρες πρόσφατα υπέγραψαν και την καταβολή της πρώτης δόσης από την Τουρκία αυτό τον μήνα.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας το πρώτο σύστημα θα παραδοθεί στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις το συντομότερο σε δύο χρόνια από σήμερα.

Εάν η πληροφορία επαληθευτεί και οι Ρώσοι καταφέρουν να παραδώσουν τα συστήματα μέχρι το τέλος του 2019 αρχές του 2020 θα αποτελεί ένα σημαντικό βιομηχανικό επίτευγμα δεδομένου της τεχνολογικής πολυπλοκότητας του συστήματος.

Φυσικά η παράδοση του πρώτου συστήματος S-400 Triumf στην Τουρκία το 2020 δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα καταστεί άμεσα επιχειρησιακό.

Πάντως ανεξάρτητα από όποια πιθανά προβλήματα που συνήθως παρουσιάζονται στην υλοποίηση ανάλογων πολύπλοκων εξοπλιστικών προγραμμάτων, το μόνο βέβαιο είναι ότι η Τουρκική Αεροπορία θα διαθέτει τουλάχιστον μία μονάδα πυρός του S-400 Triumf σε επιχειρησιακή διαθεσιμότητα το 2021.

Φυσικά αυτό που απομένει να δούμε είναι εάν το σύστημα θα μπορέσει να ολοκληρωθεί στο εθνικό σύστημα αεράμυνας της Τουρκίας λόγω της διαφορετικής φιλοσοφίας λειτουργίας του ρωσικού συστήματος σε σχέση με τα δυτικής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί η Τουρκία.

Γιώργος Τσιμπούκης