23% των Τουρκικών Leopard 2A4TR στη Συρία έχουν πληγεί από το ISIS και υποστεί ζημιές

Μεγαλύτερες από ότι αρχικά είχαν εκτιμηθεί είναι οι απώλειες του Τουρκικού Στρατού στην μάχη για την κατάληψη της πόλης Al Bab. Έτσι μετά την απώλεια 16 στρατιωτών στις 21 και 22 Δεκεμβρίου σήμερα ο Τουρκικός Στρατός ανακοίνωσε ότι ακόμη τρείς στρατιώτες έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι από το Ισλαμικό Κράτος.

Επιπλέον το στρατιωτικό υλικό που έχει απολεσθεί μέχρι σήμερα κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων κατάληψης του Al Bab είναι σημαντικό και σε μεγαλύτερους αριθμούς από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Έτσι ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι έχουν πληγεί και καταστραφεί ένα M60T Sabra, ένα όχημα τύπου Cobra, 4 άρματα μάχης Leopard 2A4TR, με ένα ακόμη να έχει πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους και τρία ΤΟΜΑ τύπου ACV-15 λίστα με απώλειες του Τουρκικού Στρατού δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο από τουρκικές πηγές.

Σύμφωνα με την λίστα αυτή 10 συνολικά Leopard 2A4TR έχουν πληγεί και υποστεί ζημιές ή λαφυραγωγηθεί από το Ισλαμικό Κράτος, ένα M60T Sabra έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από αντιαρματικό πύραυλο, ένα όχημα Cobra έχει πληγεί από αντιαρματικό πύραυλο, δύο ACV-15 έχουν λαφυραγωγηθεί από το Ισλαμικό Κράτος, ενώ ένα ακόμη έχει υποστεί ζημιά από όλμο.

Όσον αφορά τα Leopard 2A4TR πέντε έχουν πληγεί και υποστεί σοβαρές ζημιές από αντιαρματικούς πυραύλους, ένα υπέστη σοβαρή ζημιά από νάρκη,  ένα δεύτερο υπέστη ζημιά επίσης από νάρκη, ένα ακόμη υπέστη ζημιά από αντιαρματική ρουκέτα, ένα έχει πέσει στα χέρια του ISIS.

Όπως φαίνεται η πολιορκία της πόλης Al Bab έχει κοστίσει στον Τουρκικό μεγάλο αριθμό από στρατιωτικό υλικό πρώτης γραμμής εάν υπολογίσουμε ότι στην μάχη οι Τούρκοι έχουν ρίξει 43 άρματα μάχης Leopard 2A4TR και σχεδόν 25% από αυτά δηλ 10 από αυτά έχουν πληγεί και υποστεί ζημιές μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.