25.000 Σιίτες από το Λίβανο, Ιράκ, Ιράν, Πακιστάν και Αφγανιστάν πολεμούν στην Συρία

Στρατιωτική δύναμη 25.000 ανδρών διοικεί το Ιράν στην Συρία σύμφωνα με Ισραηλινές πηγές καθιστώντας το Ιράν και τους συμμάχους του την δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη μετά τα Συριακά κυβερνητικά στρατεύματα.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους άνδρες προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν το Ιράκ και τον Λίβανο και ανήκουν στις Σιιτικές κοινότητες των χωρών αυτών. Πρόκειται για εθελοντές οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Τεχεράνης και μετέβησαν στην Συρία για να πολεμήσουν τους Σουνίτες Ισλαμιστές που αντιμάχονται το Συριακό καθεστώς.

Οι μαχητές αυτοί αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Σιιτικής συμμαχίας και μαζί με τα Ιρανικά στρατεύματα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών. Αναλυτικότερα οι δυνάμεις της Hizbollah μάχονται στα μέτωπα της Latakia, Aleppo, Rif Dimashq, Daraa και στην περιοχή της Palmyra.

Οι δυνάμεις των Αφγανών Σιιτών Fatemiyoun διαθέτουν στην Συρία Τάγματα Πεζικού, Τεθωρακισμένων, Ελεύθερων Σκοπευτών και Πυραύλων.

Όσον αφορά τις Ιρακινές Σιιτικές δυνάμεις στην Συρία αυτές είναι μέλη της νεανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Badr,  των οργανώσεων Kata’ib Hizbollah, Kata’ib Sayyid al Shuhada, της Ταξιαρχίας Zolfaqar και Imam Ali, των κινημάτων alNojba Asa’ib Ahl al Haq, Abolfazi Abbas και Saraya al Khorasani.

Επιπλέον αυτών στις δυνάμεις των Σιιτών που ελέγχουν οι Ιρανοί ανήκουν και οι Σιιτες Παλαιστίνιοι, οι οργανώσεις Zeinabiyoun από το Πακιστάν και Nabavioun από το Μπαλουχιστάν.

Όσον αφορά τις Ιρανικές δυνάμεις που πολεμούν στην Συρία αυτές είναι από τους Φρουρούς της Επανάστασης το Τάγμα Ansar από την Τεχεράν, δύο Τάγματα από την Qazvin, το Τάγμα Nasr, το Τάγμα Vali Asr, το Τάγμα Karbala, το Τάγμα Sarallah, δύο Τάγματα από την Nabi (Σώμα Στρατού Akrap), ένα Τάγμα της Δύναμης Al Qods από την  Gilan, ένα Τάγμα των Φρουρών της Επανάστασης από την πόλη Qom, ένα Τάγμα των Φρουρών της Επανάστασης από την πόλη Fars και Golestan καθώς και δυνάμεις πυροβολικού.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς οι Ιρανοί επέλεξαν να εμπλέξουν στον πόλεμο της Συρίας την Hizbollah λόγω της εμπειρίας των μαχητών της σε επιχειρήσεις ανορθοδόξου πολέμου.

Το τίμημα όμως που πλήρωσε η Λιβανέζικη οργάνωση ήταν βαρύ αφού μέχρι το τέλος του 2016 πληροφορίες ανέφεραν ότι η Hizbollah έχει χάσει 1.600 μαχητές. Φυσικά η εξέλιξη αυτή ευνοεί το Ισραήλ το οποίο βλέπει με ικανοποίηση την αποδυνάμωση της Σιιτικής οργάνωσης.

Από την άλλην πλευρά όμως η Hizbollah απέκτησε σημαντική στρατιωτική εμπειρία από τις μάχες εναντίον του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και των άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.