30 χρόνια πριν αμερικανικές βόμβες σχεδόν σκότωσαν τον Muammar el-Qaddafi

Πολύ πριν η Hillary Clinton γνωρίσει την πόλη που ονομάζεται Benghazi, τα Αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα σχεδόν σκότωσαν τον Λίβυο δικτάτορα Muammar el-Qaddafi τριάντα χρόνια πριν.
Ήταν η νύχτα της 14ης Απριλίου 1986, όταν εικοσιτέσσερα βομβαρδιστικά αεροπλάνα Air Force F-111F Aardvark, μαζί με πέντε EF-111, απογειώθηκαν από τις βάσεις τους στη Μεγάλη Βρετανία. Αντί να κατευθυνθούν απευθείας στην Λιβύη, τα F-111 έπρεπε να κάνουν μια μεγάλη παράκαμψη λόγο του ότι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία αρνήθηκαν να τους επιτρέψουν να πετάξουν πάνω από τα εδάφη τους. Καθώς πλησίαζαν την Μεσόγειο, τα Aardvarks πέταξαν σε χαμηλότερο υψόμετρο για να αποφύγουν τα ραντάρ.
Οι πιλότοι του πολεμικού ναυτικού οι οποίοι απογειώθηκαν κάποιες ώρες αργότερα είχαν πολύ ευκολότερο ταξίδι. Μία ομάδα πρόσκρουσης αποτελούμενη από αεροσκάφη τύπου Α-6,Α-7,ΕΑ-6 και F/A-18 έφυγαν από τα αεροπλανοφόρα America και Coral Sea τα οποία ταξίδευαν στη Μεσόγειο. Στους πιλότους του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας δόθηκε η εντολή να βομβαρδίσουν μισή ντουζίνα στρατώνες, αεροπορικές βάσεις και στρατόπεδα, όπως επίσης να βγάλουν εκτός λειτουργίας το Λίβυο δίκτυο αμύνης και τους Σοβιετικής κατασκευής πυραύλους, όπλα και ραντάρ.
Ο λόγος για τον οποίο τα αεροπλάνα των ΗΠΑ βρισκόταν στο αέρα εκείνη την νύχτα ήταν ο Qaddafi. Κάποιοι θεωρούν τον επιδειξιομανή δικτάτορα παράφρων, με τις αμαζόνες σωματοφύλακες και το “Πράσινο Βιβλίο” πολιτικής ιδεολογίας. Άλλοι τον θεωρούν έναν δαιμόνιο ηγέτη που έχει παραμένει στην ηγεσία μετά απ ένα στρατιωτικό πραξικόπημα το 1969.
Αλλά για τον πρόεδρο Ronald Reagan, ήταν ένας επικίνδυνος ταραχοποιός ο οποίος προμήθευε λαθραία όπλα στον IRA, υποστήριζε άλλες ομάδες τρομοκρατών σε όλο τον κόσμο, και διαφωνούσε με την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα ανοικτά των λιβυκών ακτών. Το τελικό χτύπημα ήταν μια υποτιθέμενη επίθεση στα αεροπλάνα F-14 του αμερικανικού ναυτικού από δυο λιβυκά αεροσκάφη τα οποία αμέσως καταρρίφθηκαν, την οποία ακολούθησε ο βομβαρδισμός μίας ντίσκο στο Βερολίνο όπου σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν περισσότερα από διακόσια άτομα, μεταξύ των οποίων πολλοί στρατιώτες των ΗΠΑ.
“Ο Πρόεδρος είπε, «πρέπει να τον βάλουμε στην θέση του,» ανέφερε ο διευθυντής προϋπολογισμού του Reagan, James Miller.
Η απάντηση από τον Qaddafi ήρθε με την μορφή καθοδηγούμενων από λέιζερ βομβιστικών συστημάτων στα F-111, και διατάξεις παρεμβολής και πυραύλους που δεν εντοπίζονται από ραντάρ στα EF-111 και τα αεροσκάφη του ναυτικού. Περισσότερα από είκοσι Λιβυκά αεροσκάφη καταστράφηκαν και πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις υπέστησαν ζημιές, αν και τα F-111 με τις έξυπνες βόμβες τους δεν απέδωσαν τόσο καλά oσo αναμενόταν. «Δυστυχώς, μόνο τέσσερα από τα F-111 έριξαν με επιτυχία τις βόμβες τους», λέει η επίσημη ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας. “Επτά άλλα χάσανε τους στόχους τους, ενώ έξι αντιμετώπισαν μηχανικά προβλήματα ή δεν πέσαν, λόγω των αυστηρών κανόνων εμπλοκής».
Από την άλλη πλευρά, ενώ ο Καντάφι διακήρυξε μια μεγάλη νίκη, ήταν κάθε άλλο παρά αυτό. ” Η Λιβυκή αεράμυνα απέδωσε άσχημα ιδίως ενόψει του χρόνου προειδοποίησης που εμπλέκονται», γράφει ο Αυστραλός ιστορικός Carlos Kopp. “Έντονα αλλά ασυντόνιστα αντιαεροπορικά πυρά χρησιμοποιήθηκαν Και οι Λίβυοι εξαπέλυσαν ένα μεγάλο αριθμό SA-2, SA-3, SA-6 και SA-8 SAMs τα περισσότερα από τα οποία δεν καθοδηγήθηκαν σωστά λόγω απουσίας του ραντάρ και πλήρη επικοινωνίας. ”
Ακόμα, δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου ενός βρέφος κόρη του Καντάφι (αν και μπορεί να έχει σωθεί). Και ο Καντάφι παρέμεινε στην εξουσία μέχρι που οι Λίβυοι αντάρτες τον εκτέλεσαν στις 20 Οκτωβρίου, 2011.

πηγή: The National Interest

ViaDiplomacy Newsroom